Posjeta svjetskoj konferenciji Konfucijevih instituta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i direktori Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore dr Milena Đukanović i Deng Rong učestvovali su na desetoj svjetskoj konferenciji Konfucijevih instituta koja se 6. i 7. decembra održala u Šangaju.
Konferenciju je organizovalo sjedište Konfucijevih instituta, Hanban, a događaju je prisustvovalo 2.300 učesnika, predstavnika kineske vlade, rektora i predstavnika univerziteta i Konfucijevih instituta iz 134 zemlje.
Na održanom rektorskom forumu u okviru konferencije, rektorka Vojvodić podsjetila je da je Institut Konfucije na UCG do sada organizovao brojne aktivnosti za približavanje kineske kulture i tradicije našim građanima, među kojima je kurs kineskog jezika, koji pohađa oko 200 polaznika. Ona je istakla dobru saradnju između dvije države, a očekuju nas i novi zajednički projekti koji će donijeti još veću vrijednost aktivnostima Instituta. ,,Saradnja sa kolegama sa partnerskog Čangša univerziteta nauke i tehnologije, kao i brojne inicijative za saradnju između obrazovnih i kulturnih institucija iz Kine i Crne Gore, garantuju da uspostavljamo saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja, kroz povećanu mobilnost naših studenata, nastavnika i naučnika. Vjerujemo da je prava potvrda interesovanja i spremnosti na saradnju i inicijativa Pekinškog univerziteta za strane jezike da na tom univerzitetu osnujemo studije crnogorskog jezika“, naglasila je rektorka. 
Na konferenciji je bilo riječi o planu razvoja Konfucijevih instituta u narednih pet godina, poboljšanju servisa, daljoj saradnji između kineskih i svjetskih univerziteta i promociji saradnje među kulturama.
Delegacija iz Crne Gore posjetila je Čangša univerzitet nauke i tehnologije, u saradnji sa kojim je u februaru osnovan Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.