Danilo Jeknić: Savjeti kako brže savladati strani jezik




Danilo Jeknić: Savjeti kako brže savladati strani jezik

https://makanje.me/clanak/1596

Student treće godine Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, Danilo Jeknić od malena je pokazivao interesovanje za kineski jezik, koji ga je zainteresovao kroz anime filmove, a na prvi pravi dodir sa tom drevnom kulturom i nacijom, dobio je volju da ozbiljnije krene sa učenjem ovog jezika. Zahvaljujući svojoj upornošću i istrajnošću, Danilo je sad već učitelj jezika u Institutu Konfučije na Univerzitetu Crne Gore. Ukoliko se prisjeti svog početka učenja, Danilo pojašnjava da je sve krenulo na jedan zanimljiv način, kada je radeći sa društvom na autoputu, koji je blizu Kolašina, upoznat već malo sa kineskim jezikom kroz anime filmove, upoznajući njihovu kulturu i naciju dobio volju da ozbiljnije počne sa učenjem istog. Nakon par dana učenja preko aplikacije, ukazala mu se prilika da pokaže svoje tada ipak malo znanje jezika, ali kako se uspješno sporazumio sa njima, dobio je motivaciju da nastavi sa učenjem. Upisavši fakultet, on postaje i polaznik kursa kineskog jezika na Konfučije instiutu u Podgorici. Pored kineskog, Danilo govori još i njemački (C1), ruski (B1) i engleski jezik (C1), a od nedavno je počeo i da uči turski.

''Ključ kod svega je rad, pa i kod učenja jezika. Pored rada treba imati i ljubavi kako nam rad ne bi padao tako teško. A da bi voljeli nešto moramo znati zbog čega, moramo provesti dobro vrijeme s nekim ili nečim kako bi znali da li je taj neko ili nešto zapravo za nas",rekao je Danilo.

Njegov savjet za početnike jeste da znaju zbog čega žele da uče određeni jezik kao i da istraju u učenju kako bi došli do momenta koji će pokazati da li je to nešto čime žele da se bave u narednom periodu ili je to nešto što nije za njih.

Danilo smatra da školski sistem nije prilagođen učenju jezika, jer broj časova jeste dobar da nas pripremi za test ili maturski iz datog predmeta, ali upitno je koliko dva časa nedeljno mogu spremiti učenike za test van učionice.

S obzirom da to da se prema njegovom mišljenju jezik uči komuniciranjem i slušanjem bolje, za početak savjetuje gledanje crtanih i filmova na jeziku koji želimo da naučimo. ''Kada bih bitao izmedju crtanih/animiranih filmova i knjiga, uvijek bih izabrao crtane/animirane filmove. Zato što je u početku samo slušanje mnogo bitnije za učenje jezika nego pričanje.Takođe, sadržaj koji se govori, rečenice koje se koriste su prirodno brze i svakodnevno primjenjive. Posebno ako je sadržaj koji gledamo zanimljiv, on onda tjera na istrajnost i na aktiviranje procesa adaptacije koji je mnogo bitan i koji tjera naša čula da skidaju i upijaju riječi i samu strukturu rečenice. Čak se i najteža gramatika na taj način uči'' objašnjava on.

Danilo je izdvojio svojih pet visokoefikasnih tehnika za koje smatra da bi svima mogle pomoći u učenju:

1. Odrediti vrijeme- Znati u koje vrijeme učimo jezik. Je li to osam uveče ili 8 ujuto, nije bitno. Bitno je da se zna kako bi se držali istog.

2. Izazvati proces adaptacije- to je proces svima nama svojstven. Međutim on se ne slaže sa prvom metodom, zato što on ne poznaje vrijeme, on samo zna za učinak. Mi kada sebi odredimo vrijeme koje je neko od 8 do 10, to su dva sata koja ce proći šta god uradimo. Učili mi ili gledali u knjigu, ono prolazi. Zbog toga, bitno je sebi zadati zadatak - tekst moram pročitati, prevesti i izdvojiti nepoznate riječi, tek nakon toga mogu računati završeno učenje za taj dan. Ovaj rad može da traje i duže od dva sata, moze i kraće, ali je poenta što ne završavamo dok ne završimo.

3. Prilagoditi ekosistem- ova metoda podrazumijeva da sebe okružite stvarima i ljudima koji će vas tjerati na učenje. Nađite prijatelja koji dolazi sa područja jezika koji učite i nemojte dozvoliti da vam olakšava time što će koristiti engleski ili neki drugi jezik kako bi vam pomogao. Dakle, neka vas tjera na učenje i istaživanje. Takođe, ekosistem podrazumijeva da vas neke stvari asociraju, kao što su u mom slučaju to karta Kine koja mi stoji iznad radnog stola, telefon koji sam preveo na kineski, takođe maska sa sličnim simbolima, panda koja mi je pored kreveta...

4. Imamo i metodu razmišljanja na tom jeziku. Natjerajte sebe uvijek kada to možete po malo da razmišljate na jeziku koji učite. U početku će vam sigurno biti teško, ali kako budete gradili vokabular, postajaće sve prirodnije i lakše. Takođe, nekad kad krenete da spavate, probajte da sebi ukratko organizujete sjutrašnji dan, razmišljajući na tom jeziku.

5. Na kraju treba imati cilj, ono zašto zbog kojeg nešto radimo kako bi mogli svom mozgu opravdati tolike sate i napore učenja, umjesto da radite nesto drugo. Dakle, da li je to zbog razmjene, putovanja, posla ili neke osobe, to je na vama, ali nadjite zašto.

Za učenje jezika, sve više počinjemo da koristimo aplikacije. Shodno tome, Danilo je naveo one koje su njemu bile korisne. Hello Chinese, mu je bila najkorisnija aplikacija za učenje kineskog jezika, Babbel za njemački, a za ostale jezike izdvojio je Duolingo. Za slušanje podcasta ili radio emsija na dosta jezika tu je Tinein radio app, a ukoliko želite da se povežete sa ljudima čiji je maternji jezik onaj koji vi želite da učite i onima koji žele da uče jezik koji je vama maternji, tu je aplikacija Hello Talk.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.