Rektorat, 23.04.2020

Skoro pet miliona Kineza onlajn uživalo u ljepotama Crne GoreX

 Izvor:CDM

,,Most prijateljstva - onlajn promocija crnogorskog turizma“ je 22. aprila održana u Kini, a tokom dva sata emitovanja, skoro pet miliona kineskih internetskih korisnika onlajn su gledali prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu Crne Gore. Kako javlja Rao Binbin, portparol kompanije Changhong, glavni menadžer te promocije, kaže da kompanija želi da na takav način pomogne oporavku crnogorske ekonomije nakon epidemije. Tokom promocije, predsjednik kompanije Changhong, Zhao Yong je najavio i donaciju Crnoj Gori za borbu protiv epidemije, odnosno 50.000 zaštitnih maski i medicinskeog materijala.

Lansiranjem novog uređaja pozivamo kineske prijatelje da uživaju u ljepotama Crne Gore 

Internetska onlajn promocija ovih godina je postala novi trgovinski i marketinški trend u Kini, ali je prvi put da, koristeći svoj uticaj organizujemo takvu ,,prekograničnu“ i dobrotvornu promociju o drugoj zemlji. Kompanija Changhong je po tome stvorila novi rekord u istoriji kineskog interneta.

Kompanija Changhong je osnovana 1958. Godine, najveća je industrijska kompanija u kineskoj provinciji Sichuan i vodeći je proizvođač kućnih elektronskih uređaja u Kini. Istog dana je Changhong lansirao svoj novi proizvod, odnosno televizor s 5G+8K rezolucijom. Kao vodeća domaća kompanija u Kini, u takvom trenutku uvijek privlači pažnju ogromnog broja građana.

- Želimo da iskoristimo takav trenutak, ponudimo svoju platformu kako na internetu tako i među našim klijentima, da održimo takvu dobrotvornu promociju o Crnoj Gori, i na takav način pomognemo oporavku ekonomije Crne Gore nakon epidemije - objasnio je gospodin Rao.

Na promociji su preko videozapisa svoju lijepu domovinu predstavili: Danilo Jeknić, učenik Konfucijevog instituta Univerziteta Crne Gore je na kineskom jeziku Kinezima predstavio Most na Đurđevića Tari, Balša Lompar, student Univerziteta Donja Gorica je predstavio stari grad Kotor, Ana Marojević, direktorica turističke agencije FlyMontenegro je poslala dobrodošlicu kineskim turistima. I na kraju promocije ambasador Crne Gore u Kini, Darko Pajović je pozdravio kineske gledaoce preko interneta i izrazio zahvalnost kineskim prijateljima.

Mnogo kineskih korisnika su porukama prokomentarisali kako nisu dobro znali za Crnu Goru ranije, i izrazili veliko interesovanje da je posjete poslije epidemije.

Osim toga, igračice kineske ženske reprezentacije vaterpola su preko videozapisa izrazile zahvalnost Crnoj Gori koja ih je u najkritičnijem vremenu epidemije u Kini primila da se pripremaju za kvalifikacije OI.

Za oporavak nakon epidemije i ljepšu saradnju

Kompanija Changhong se nalazi u gradu Mianyangu kineske provincije Sichuan. Mianyang je prijateljski grad Nikšića, a njihovi susjedni gradovi, Zigong je prijateljski grad Budve, Suining je prijateljski grad Žabljaka, dok je provincija Sichuan gdje se nalazi kompanija uspostavila prijateljske odnose sa Podgoricom u 2015 godini. Predstavnici te kompanije smatraju da imaju više razloga da pomognu Crnoj Gori.

Kao što su oba ambasadora i Pajović i Zhao Yong, i predsjednik kompanije Changhong naveli, između Crne Gore i Kine se njeguje tradicionalno prijateljstvo, a dva naroda uvijek u teškim trenucima pomažu jedan drugom. Što više, zahvaljujući filmu bivše Jugoslavije ,,Most“, ta turistička atrakcija je neobično popularna među starim generacijama Kineza. Očigledno je da između dvije države postoji veoma veliki potencijal za saradnju. Kako je Zhao istaknuo, današnja najavljena donacija i promocija samo je prvi korak saradnje te kompanije sa Crnom Gorom, a očekuju još ljepšu saradnju u budućnosti.

Broj posjeta : 329