Tradicionalna berba maslina u Centru za suptropske kulture u Baru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U kolekcionom zasadu domaćih i stranih sorti masline u Centru za suptropske kulture Biotehničkog fakulteta, i ove godine je u trećoj sedmici oktobra organizovana tradicionalna berba maslina. Kolekcioni zasadi maslina i drugog suptropskog voće se, osim za potrebe očuvanja genetičkih resursa, koriste za razna istraživanja i praktičnu obuku studenata na osnovnim primijenjenim studijama Mediteransko voćarstvo i master studijama Rasadničarstvo.

U berbi uobičajeno učestvuju zaposleni u Centru i Fakultetu, studenti i gosti. Tako je ove godine u berbi organizovanoj 19. oktobra učestvovalo čak 25 berača.

Ove godine masline su dale obilan rod, te se može reći da je ovo najrodnija godina od kada se organizovano beru masline u kolekciji. Zahvaljujući redovnom monitoringu štetočina masline kao i adekvatnim agrotehničkim mjerama, plod masline je kvalitetan, bez oštećenja, što je osnovni preduslov za dobar kvalitet maslinovog ulja. Masline su brane ručno uz korišćenje mehaničkih pomagala  (maslinarski češljevi) i obavezno korišćenje mreža za sakupljanje maslina.  Takav način berbe, uz otpremanje maslina na preradu neposredno po berbi, preduslov je za dobijanje maslinovog ulja ekstra kvaliteta.

Ukupno je ubrano oko 600 kg ploda masline koji je odmah nakon berbe transportovan u uljaru Metović (MDS) iz Starog Bara. Uljara obezbjeđuje ambalažu za smještaj i transport ubranih maslina, vrši preradu maslina (hladno cijeđenje ulja), te filtraciju i isporuku ulja.  

Kako je na stablima ostalo još ploda maslina, da bi se ubrao sav rod maslina nastavak berbe slijedi 26.10.2022. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.