Istraživači Biotehničkog fakulteta autori poglavlja nagrađene edicije na međunarodnom sajmu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na 65. Međunarodnom sajmu knjiga koji je održan u Beogradu od 23. do 30. oktobra 2022. godine za najboljeg izdavača iz regiona proglašena je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima“. Istraživači Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore pripremili su dva poglavlja ove edicije.

Riječ je o autorima Zoranu Jovoviću, te Veliboru Spaleviću i Miliću Čuroviću, sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Poglavlje „Značaj očuvanja biodiverziteta u održivom korišćenju biljnih genetičkih resursa“, profesor Jovović je pripremio sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci, Instituta za kukuruz "Zemun Polje" i Poljoprivrednog instituta u Banjoj Luci. U njemu je detaljno opisano trenutno stanje i značaj koji agrobiodiverzitet ima za globalnu proizvodnju hrane, kao i sve izraženiji trendovi njegovog narušavanja.

Imajući u vidu da čovječanstvo lagano dostiže ključna prirodna ograničenja planete, autori daju čitav niz mjera kako bi se ovi resursi očuvali dok je genetički diverzitet koji oni posjeduju još uvijek dostupan. Zbog njihove stvarne ili potencijalne vrijednosti to bi trebalo uraditi što prije, jer bi se na taj način obezbijedila dugoročno stabilna proizvodnja kvalitetne hrane zasnovana na održivim poljoprivrednim praksama.

U poglavlju „Modeliranje erozije zemljišta primjenom računarsko-grafičkih metoda i geografskih informacionih sistema“, Spalević i Čurović izose stavove koji objašnjavaju teoriju i metode modeliranja erozije zemljišta, transporta sedimenata i taloženja u površinskim vodnim tokovima zasnovanih na primjeni računarsko-grafičkih metoda i upotrebi geografskih informacionih sistema.

U poglavlju su predstavljeni matematički modeli koje stoje u algoritamskim pozadinama modela za proračun erozije zemljista, a primjenjuju se za proračun intenziteta erozije, te modeliranja ovog procesa degradacije zemljišta. Predstavljene metode objašnjavaju pokretanje erodiranog materijala i pronos nanosa iz slivova, njegovu depoziciju nizvodno i stim u vezi uticaje ovih procesa na evoluciju prirodnih pejzaža proučavanih područja. Diskutovani su pojedini pristupi koji su koristili primjene GIS-a kod jednostavnih i naprednih modela, te predstavnjeni modeli koji se koriste u svijetu i u regionu Zapadnog Balkana.

Ediciju “Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske” uredili su akademici Novo Pržulj i Vaskrsija Janjić, redovni profesori Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci, institucije sa kojom Biotehnicki fakultet ima dugogodišnju intenzivnu saradnju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.