Svečana akademija: 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta




Svečana akademija: 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta

Biotehnički fakultet Univerziteta Crrne Gore organizuje Svečanu akademiju povodom 85 godina postojanja Biotehničkog fakuleta, u petak, 25. novembra 2022. godine, u 12.00, u multimedijalnoj sali Sportsko - kulturnog  centra UCG, u Podgorici.

Svečanu akademiju otvoriće dekanka Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Božidarka Marković, a obilježiće je još obraćanje gostiju i uručenje nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Tokom svog dugog trajanja Biotehnički fakultet je bio okosnica razvoja crnogorske poljoprivrede kroz naučnoistraživački rad, pružanje brojnih stručnih usluga, odnosno transfer znanja i tehnologija do visokog obrazovanja kao najmlađe djelatnosti.  

Kao nasljednik nekadašnjeg Biotehničkog i Poljoprivrednog instituta, baštini najdužu tradiciju naučnoistraživačkog rada u Crnoj Gori. Naučnoistraživački rad u poljoprivredi Crne Gore utemeljen je 1937. godine, kada je u Baru, odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, osnovana Državna ogledna stanica za južne kulture. Nakon II svjetskog rata uslijedilo je formiranje novih institucija i obnova ranije postojećih: Zavoda za poljoprivredno istraživanje u Titogradu (1945), Zavoda za stočarstvo u Nikšiću (1947), Stanica za ispitivanja zemljišta u Baru (1949), Dijagnostičko-veterinarska stanica u Titogradu (1950) i stanica za voćarstvo u Bijelom Polju (1952). 

Objedinjavanjem ovih institucija 1961. godine osnovan je Poljoprivredni institut. Pod tim nazivom funkcionisao je do 1997. godine, kada uključivanjem sektora za šumarstvo prerasta u jedinstvenu naučnoistraživačku instituciju - Biotehnički institut, da bi pokretanjem studija iz oblasti poljoprivrede (školske 2005/2006. godine) i sticanja statusa visokoobrazovne ustanove 2008. godine bio transformisan u Biotehnički fakultet.

Pozivamo predstavnike vaše medijske kuće da prisustvuju događaju i o njemu obavijeste javnost.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.