Svečanu akademiju povodom 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta obilježile nagrade i plakete zaslužnim pojedincima i institucijama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svečanu akademiju povodom 85 godina postojanja Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore obilježilo je uručenje nagrada najboljim studentima i uručivanje plaketa i povelja zaslužnim pojedincima i institucijama, u prisustvu velikog broja visokih zvanica, predstavnika ministarstava, diplomatskog kora i akademske zajednice, uz muzički program, u izvođenju grupe Alata.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović je kazao da je naučnoistraživački proces u oblasti poljoprivrede stariji od osnivanja Univerziteta koji, sa svojim organizacionim jedinicama, već više od pola vijeka predstavlja vodeću naučnoistraživačku, umjetničku i obrazovnu instituciju u Crnoj Gori.

Ne treba mnogo govoriti, dodao je, o uslovima života početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori, kada je sam život bio pitanje opstanka u Crnoj Gori, „u borbi čovjeka s prirodom, protiv osvajača, sa samim sobom...“, pa je za divljenje i ponos osnivanje tadašnje Državne ogledne stanice za južne kulture u Baru.

„Ovo je veliki jubilej ne samo za ovu ustanovu već i za Univerzitet Crne Gore i za državu. Fokus institucije je uvijek bio na nauci, istraživanju, inovacijama, a od 2005. godine i na obrazovanju visokoškolskog kadra u oblasti poljoprivrede, time zaokružujući svaki aspekt koji je neophodan za razvoj Crne Gore, a kojoj je to i strateški važna privredna grana“, kazao je rektor Božović.

Dekanka Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković osvrnula se na istorijat fakulteta, važne datume i tri ključne djelatnosti Fakulteta: nastavu, naučnoistraživački rad i stručno-savjetodavne poslove, navodeći brojne uspješne rezultate,  a posebno u domenu međunarodne saradnje na polju nauke. Na pitanje „Kako dalje?“, dekanka Božović je poručila da se može odgovoriti samo jednom rečenicom: „Zadatak svake generacije jeste i biće da nadogradi ono što su stvorile prethodne“.

„Ostajući posvećeni viziji Biotehničkog fakulteta da bude vodeća visokoškolska i naučnoistraživačka institucija koja kreira nova znanja i primjenjuje ih u razvoju poljoprivrede Crne Gore, još dosljednije ćemo ostvarivati našu misiju - da uz primjenu savremenih nastavnih metoda obrazujemo stručnjake koji će moći da odgovore na sve brojnije izazove u savremenoj poljoprivredi, prehrambenoj industriji i naučnoistraživačkom radu“, kazala je dekanka Marković.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović istakla je ulogu Biotehničkog fakulteta u sveukupnom razvoju poljoprivrede, ali i u pripremi svih strateških i programskih dokumenata koji se odnose na pametnu specijalizaciju.

„Ogroman kapacitet za inovacije u ovom sektoru nalazi se upravo u vodećim istraživačkim ustanovama kao što je Biotehnički fakultet, koji je već kroz inovativne programe i projekte podržane od strane Ministarstva došao do konkretnih rezultata i pronalazaka. Na nama ostaje da što prije učinimo operativnim usluge Naučno-tehnološkog parka i Kancelarije za tehnološki transfer, kako bi ovako značajan inovacioni potencijal dobio priliku da bude komercijalizovan i nađe svoje mjesto na crnogorskom i svjetskom tržištu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković iskazao je posebnu zahvalnost dekanki Marković na predanom radu i saradnji u prethodnom periodu.

„Imamo intenzivnu saradnju sve sa ciljem da naši studenti imaju adekvatne uslove za sticanje znanja i praktične obuke i u tom pravcu smo odlučni da i ove godine i u periodu koji je pred nama opredijelimo značajna sredstva za renoviranje i opremanje labaratorija, Oglednog imanja, opreme i mehanizacije“, kazao je Joković.

Najdužu tradiciju u regionu, kao visokoobrazovna ustanova u oblasti poljoprivrede, ima Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, pa je svoje čestitke za 85 godina naučnoistraživačka rada uputio i dekan ovog fakulteta prof. dr Dušan Živković                        

Za uspješnu višedecenijsku saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, kao i saradnju sa Ministarstvom nauke i tehnologije,  dekanka Božović je uručila povelje koje su u ime ministarstava primili ministarka Šćepanović i ministar Joković.

Plaketa zahvalnosti uručena je doc. dr Miliću Čuroviću, glavnom i odgovornom uredniku časopisa „Poljoprivreda i šumarstvo”, jednom od simbola BTF-a, koji je do sada objavio 2.500 naučno-stručnih priloga, još od 1955. godine, kada je iz štampe izašao prvi broj. Na najnovijoj rang listi naučnih časopisa koju objavljuje Scientific Journal Rankings naš časopis klasifikovan je u kvalitativnu kategoriju Q3.

Plaketa je dodijeljena i timu FP7 REGPOT projekta "Unapređivanje naučne osnove za održivi razvoj crnogorske poljoprivrede – AgriSciMont“, koju  je primila doc. dr Jelena Zindović. Ovaj projekat je dao snažan pečat unapređenju reputacije Biotehničkog fakulteta jačanjem njegovih tehničkih i kadrovskih potencijala, partnerstvima sa drugim institucijama i podržao internacionalizaciju Biotehničkog fakulteta.

Studenti kojima su na svečanosti dodijeljene nagrade zbog najbolje ostvarenog uspjeha od osnivanja fakulteta do danas, su Marija Markoč, Milena Đokić, Mira Bubanja, i Milica Andrović.

​​​​

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.