Istraživači sa Biotehničkog fakulteta učestvuju u sprovođenju mjera kontrole i suzbijanja malaričnih komaraca




Istraživači sa Biotehničkog fakulteta učestvuju u sprovođenju mjera kontrole i suzbijanja malaričnih komaraca

Na Svjetski dan borbe protiv malarije - 25. aprila 2023. godine obilježeno je pedeset godina od proglašenja eradikacija malarije u Crnoj Gori. Naime, sada već daleke 1973. godine, cjelokupna teritorija tadašnje Jugoslavije proglašena je od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za  slobodnu od malarije. Samim tim i Crna Gora je tada zvanično proglašena za teritoriju sa koje je malarija eradikovana. 

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, kroz realizovane nacionalne i međunarodne projekte, kao i projekte koji su u fazi realizacije aktivno učestvuje i daje doprinos u kreiranju i sprovođenju  mjera posvećenih kontroli svih vektora, pa samim tim i malaričnih komaraca. Tim sa Biotehničkog fakulteta posvećen medicinskoj entomologiji, naši alumnisti koji rade u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, kao i ljekari, epidemiolozi i tehničko osoblje Instituta posvećeni su poslovima praćenja i suzbijanja vektora i njima prenosivih bolesti ljudi.  Kontinuirano su posvećeni problematici Anopheles vrsta (malaričnih komaraca) i importovanih slučajeva malarije u Crnoj Gori.

Zajednički cilj svih nas je očuvanje prvenstveno zdravlja ljudi, zatim i životinja i prirodne sredine, kroz sveobuhvatni One Health koncept!!!

Više detalja u videu na sledećim linkovima:

https://youtu.be/LGAN-sb0-EY

https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/421211/skup-povodom-50-godina-od-iskorijenjavanja-malarije-u-crnoj-gori.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.