Realizovana stručna ekskurzija studenata studijskog programa Animalna proizvodnja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti osnovnih studija studijskog programa Animalna proizvodnja i master studija studijskog programa Tehnologije u animalnoj proizvodnji, u okviru praktičnog dijela nastave, obavili su stručnu ekskurziju. Ekskurzija je realizovana 18. i 19. maja, 2023. godine posjetom farmama, pogonima za proizvodnju i preradu hrane animalnog porijekla u opštinama na sjeveru Crne Gore. 

Prvog dana studenti su, zajedno sa predmetnim nastavnicima i saradnicima, posjetili mljekarski pogon Doo’’Intertehna’’ u Beranama, zatim porodično poljoprivredno gazdinstvo u mjestu Dolac u Beranama koje su osnovali bivši studenti Stočarstva, naši alumnisti Jelena i Radenko Bakić. Zatim na teritoriji opštine Bijelo Polje neizostavna je posjeta mesnoj industriji “Mesopromet – Franca” (klanica, prerađivčki pogoni i farma). Potom je realizovana posjeta porodičnom gazdinstvu Kosović u mjestu u Mioče i Vučka Pešića u Pavinom polju, koji imaju farme mliječnih goveda, kompletnu liniju mehanizacije za spremanje kabaste hrane, dobro uspostavljenu proizvodnju silaže, a u drugom slučaju i razvijene kapacitete za agroturizam.

Drugog dana (19. maja), posjećena su četiri poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Pljevalja i to gazdinstvo Dragoslava Joknića sa farmom ovaca sjeničke rase, zatim gazdinstva Milanka Milića na Srdanovom grobu, gazdinstvo Milka Živkovića u selu Lijeska i gazdinstvo Dragana Petrovića na Kosanici. Za sva tri ova gazdinstva karakteristično je da se dominantno bave govedarstvom (proizvodnja mlijeka i mesa), da pored dobrog rasnog sastava i proizvodnog potencijala gajenih grla, posjeduju svu potrebnu mehanizaciju za stočarsku i ratarsku proizvodnju, proizvode kompletnu kabastu stočnu hranu (sijeno i sjenažu), a dijelom iz sopstvene proizvodnje podmiruju i potrebe žitarica. Pored porodičnih gazdinstava u Pljevljima je posjećen pogon za preradu mlijeka “RM Komerc”, a na Žabljaku farma ovaca angus goveda kompanije HM Durmitor koja u svom sastavu imaju i mini pogon za preradu mlijeka i klanicu za krupnu i sitnu stoku.

Tokom posjeta poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima u mesnoj i mljekarskoj industriji, studenti su se kroz direktnu komunikaciju sa proizvođačima, upoznali sa proizvodnjom, tehnologijom prerade poljoprivrednih proizvoda i dobrom proizvođačkom praksom u poljoprivredi. U neposrednom razgovoru sa farmerima mogli su da zaključe sa kojim izazovima se suočavaju u toku proizvodnje i plasmana proizvoda, da sa članovima porodica različitog uzrasta razgovaraju o pozitivnim stranama života na selu, kao i o poteškoćama na koje oni nailaze.

Nije izostalo ni tradicionalno gostoprimstvo naših dobrih domaćina, o čemu najbolje svjedoče fotografije, a svim našim domaćinima dugujemo neizmjernu zahvalnost.   

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.