Naučna razmjena: Profesorica Biotehničkog fakulteta Sanja Radonjić na Univerzitetu u Kordobi




Naučna razmjena: Profesorica Biotehničkog fakulteta Sanja Radonjić na Univerzitetu u Kordobi

Profesorica Biotehničkog fakulteta Sanja Radonjić je u okviru programa Erasmus+ boravila na Univerzitetu u Kordobi na Odsjeku za poljoprivrednu entomologiju Departmana za poljoprivredu u periodu od 20. do 24. novembra 2023. godine.

Pored aktivnosti koje su bile predviđene programom boravka, a odnose se na biološku kontrolu i primjenu nekih bioloških agenasa kao ekološki prihvatljive, efikasne i sve poželjnije metode zaštite poljoprivrednih kultura od štetnih insekata i grinja, ovo je bila prilika da se porazgovara o mogućnostima unapređenja sada, po prvi put, uspostavljene saradnje između ove dvije institucije.

Prema riječima profesorice Radonjić, nova saznanja stečena ovom prilikom su od značaja i za inoviranje nastavnog plana nekih segmenata predmeta ‚‚Prirodni neprijatelji i mjere biološkog suzbijanja na master studijama Zaštita bilja na Biotehničkom fakultetu. Profesorica Radonjić izražava veliku zahvalnost domaćinu, prof. dr Enrique Quesada-Moraga iz Departmana za poljoprivredu Univerziteta u Kordobi čiji je istraživački opus usmjeren u pravcu proučavanja bioekologije i populacione dinamike štetnih insekata i grinja i preimjene nekih mikrobioloških agenasa u njihovoj kontroli, kao i mjera integralne zaštite bilja.

Odazivajući se na ljubazan poziv domaćina, profesorica Radonjić je tokom boravka dala intervju dnevnim novinama Diario Córdoba u kom je govorila o razlozima odabira Univerziteta u Kordobi i impresijama stečenim tokom boravka.

Intervju profesorice Radonjić možete naći na linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.