Drugi pišu o nama: Novosadska profesorica o regionalnoj saradnji u oblasti poljoprivrednih nauka




Drugi pišu o nama: Novosadska profesorica o regionalnoj saradnji u oblasti poljoprivrednih nauka

Imala sam čast da u periodu od prethodnih godinu dana tri puta boravim na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore (dva puta u okviru CEEPUS programa mobilnosti nastavnika i jednom u okviru kratkog istraživačkog boravka –   Short-Term Scientific Mission programa COST  akcije CA21138, CleanForest).

Akademska atmosfera na Univerzitetu Crne Gore je slična onoj na mojoj matičnoj instituciji – Univerzitet u Novom Sadu, u smislu organizacije nastave i istraživanja.

Tokom svojih boravaka sam održala predavanja za studente postdiplomskih (master i doktorskih) studija na temu primene statističkih programa, pre svega programa R, u oblasti poljoprivrednih nauka. Predavanjima je prisustvovao veliki broj studenata i kolega – profesora.

Tokom i nakon predavanja sam dobila veći broj pitanja o programu, što je potvrdilo značaj i aktuelnost ove teme u predmetnoj oblasti, za koju sam se usavršavala u Ministarstvu poljoprivrede (USDA) u Korvalisu, Oregon, SAD.

Tokom boravaka na Biotehničkom fakultetu, imala sam priliku i da obavim pojedinačne konsultacije sa studentima koji koriste statističku analizu za obradu podataka, tj. izradu svojih doktorskih disertacija i master radova. Ovaj vid pedagoške saradnje mi je ostao u posebno lepom sećanju, jer se jasno prepoznavao entuzijazam mladih naučnika i saradnika Biotehničkog fakulteta za bavljenje naučnim radom i učenjem novih programa. U okviru boravka, posetila sam i ogledno dobro fakulteta „Lješkopolje“ i upoznala se sa radom oglednog dobra i načinom primene teorijskog znanja u praksi.

Posebnu zahvalnost dugujem svojim domaćinima prof. dr Božidarki Marković, dekanu fakulteta, prof. dr Biljani Lazović, prodekanu za nauku i međunarodnu saradnju, doc. dr Mirku Kneževiću i prof. dr Ani Topalović na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu, diskusiji, razmeni znanja i ideja.

Univerzitetu Crne Gore čestitam 50. godišnjicu osnivanja, u nadi da ćemo i u narednim godinama nastaviti i dodatno osnažiti saradnju.

Prof. dr Milena Lakićević
Univerzitet u Novom Sadu
Poljoprivredni fakultet



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.