Biotehnički fakultet realizovanim projektima dao doprinos borbi sa CoV-19




Biotehnički fakultet realizovanim projektima dao doprinos borbi sa CoV-19

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore svoju misiju ostvaruje kroz obrazovnu djelatnost (edukacija studenata i drugih ciljnih grupa), naučnoistraživački rad i kroz pružanje stručnih usluga i primjenu inovativnih tehnologija.

Tokom poslednjih 10 godina realizovani su brojni međunarodni i nacionalni projekti. Jedan od njih je finansiralo Ministarstvo nauke iz sredstava HERIC projekta Svjetske banke: “SurveilLance of invasive and native mOsquito VeCtors and pathogENs they transmit in Montenegro” (“Nadzor nad invazivnim i domaćim vrstama komaraca i patogenima koje mogu prenijeti u Crnoj Gori”); akronim LOVCEN, realizovan pod rukovodstvom doc. dr Igora Pajovića, u periodu 2014 – 2017. Projekat je bio je posvećen proučavanju vektora, mahom komaraca, i njima prenosivih virusa, o čemu od osamdesetih godina prošlog vijeka, u Crnoj Gori, nije bilo istraživanja.

Ovih dana, nažalost, svjedočimo da su virusi rastuća prijetnja i Evropi i svijetu, a da je njihov učinak poput uragana: teško predvidljiv i devastirajući. Sistem nadzora i kontrole svih vektora i virusa, bilo vektorima prenosivih ili ne, ima smisla samo ako podrazumijeva multidisciplinarni pristup.

Projekat LOVCEN je posebnu pažnju posvetio upravo multidisciplinarnosti, tako da su partneri na projektu, osim Biotehničkog fakulteta kao nosioca istraživanja, bili: Institut za javno zdravlje Crne Gore, Institut za hidrometeorologiju i seizmologiju i Prirodnjački muzej Crne Gore, kao i kredibilni partneri iz inostranstva.

Ukupni akcenat je bio na: (1) razmjeni znanja, iskustava i metodologija; (2) primjeni odgovarajućih, efikasnih i standardizovanih metoda; (3) poboljšanju sistema visokog obrazovanja kroz predlaganje novih predmeta i omogućavanje treninga naučnicima nove generacije; (4) usvajanju integrisanog znanja i podizanju svijesti među istraživačima, profesorima i donosiocima političkih odluka, a u cilju osnaživanja nacionalnih politika iz ove oblasti; (5) utemeljenju strateškog, međunarodnog, naučno istraživačkog partnerstva sa prestižnim centrima u Evropi i (6) jačanju ljudskih, infrastrukturnih i materjalnih potencijala kroz obuke i nabavku nove opreme.

Tokom realizacije LOVCEN projekta, u cilju unapređenja metoda i tehnika utvrđivanja virusa u vektorima i drugih srodnih aktivnosti, izvršena je za potrebe partnerske organizacije Instituta za Javno zdravlje Crne Gore nabavka Real Time PCR aparata. Radi se o visoko sofisticiranoj tehnici molekularno genetskih analiza koja danas u jeku epidemije COVID 19 pomaže da Institutu za javno zdravlje relativno brzo izvrši laboratorijsko dijagnostifikovanje uzoraka suspektnih pacijenata. Ovim se samo potvrđuje značaj ulaganja u nauku, inovacije i multidisciplinarna istraživanja, jer takvim pristupom direktnu korist imaju i naučna zajednica i društvo u cjelini.

Sama činjenica, da je i LOVCEN projekat doprinio da se Crna Gora danas uspješnije bori protiv epidemije COVID-19, čini nas posebno ponosnim.

OSTANI DOMA !!!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.