Uspješno završen međunarodni naučni skup “Strani jezici struke: trendovi i perspektive”




Uspješno završen međunarodni naučni skup “Strani jezici struke: trendovi i perspektive”

Međunarodni naučni skup sa temom “Strani jezici struke: trendovi i perspektive” održan je od 17.  do 18. septembra u Budvi. Skup je bio izuzetno uspješan i okupio je preko 100 istraživača na polju primijenjene lingvistike i nastave stranih jezika struke sa brojnih univerziteta iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Poljske, Češke, Ukrajine, Mađarske, Francuske, Alžira, Tajlanda, Kine i drugih zemalja.

Činjenica da je ova tema u kratkom vremenskom roku uspjela da okupi veliki broj naučnika i praktičara svjedoči o njenoj aktuelnosti kao i značaju koji strani jezici struke imaju na rast, održivost i konkurentnost ekonomije, mogućnost zaposlenja i konkurentnost na tržištu rada kao i internacionalizaciju akademskih studija i stručno usavršavanje, na šta nedvosmisleno ukazuje više sveobuhvatnih studija i preporuka Evropske komisije državama članicama. Organizatori sa posebnim zadovoljstvom ističu da su značaj skupa prepoznali i profesori sa Univerziteta Crne Gore nelingvističke provenijencije, stučnjaci iz oblasti elektrotehnike, inženjerstva, građevinarstva, koji su takođe učestvovali u radu.

Skup je bio prilika i da se predstavi studija koja je sprovedena u Crnoj Gori a koja je ispitala potrebe i gledište studenata sa tri univerziteta, akademskog i neakademskog kadra, kao i poslodavaca na tržištu rada po pitanju stranih jezika struke. U posebnoj sesiji, preliminarno je predstavljeno i deset novih udžbenika engleskog jezika pravne, građevinske, prirodno-matematičke, elektrotehničke, filološke struke, kao i engleskog za vizuelne umjetnosti, diplomatiju i političke nauke, turizam i ugostiteljstvo. Od ostalih stranih jezika predstavljen je novi udžbenik italijanskog jezika za poslenike u turizmu. Autori udžbenika su profesori sa Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran, a recenzenti su bili ekperti sa partnerskih univerziteta iz Evropske unije.

Međunarodni skup održan je u okviru Erasmus+ programa ReFLAME koji je finansiran od strane Evropske komisije a čiji je cilj reforma nastavnih planova i programa stranih jezika struke na univerzitetima u Crnoj Gori u cilju boljeg usklađivanja sa potrebama tržišta rada i međunarodnih mobilnosti studenata i zaposlenih. Projektom ReFLAME koordinira Filološki fakultet a sprovodi se kroz saradnju sa nacionalnim partnerima (Univerzitet Donja Gorica i Unverzitet Mediteran) kao i partnerskim institucijama iz Evropske Unije (Univerzitet za strance u Peruđi, Univerzitet u Varšavi i Sveučilište u Zagrebu).

Medijske objave:

Gostovanje prof. dr Igora Lakića na RTV Budva

Prilog sa skupa RTV Budva

Gostovanje dr Petra Božovića na TV Vijesti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.