Posjeta studenata master studija Filološkog fakulteta NBCG „Đurđe Crnojević“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti master studija Filološkog fakulteta sa tri studijska programa (Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Francuski jezik i književnost i Italijanski jezik i književnost) su  9. novembra 2022. godine, u okviru predmeta Akademsko pisanje sa profesoricom Dušankom Popović, posjetili NBCG „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Cilj posjete bio je da se unaprijede znanja i vještine potrebne za snalaženje u bibliotečkom, kako virtulenim, tako i stvarnom prostoru, neophodne za korišćenje bibliotečkih izvora tokom izrade naučnog rada.

Program posjete obuhvatio je obilazak biblioteke i upoznavanje sa njenim odjeljenjima, njihovim funkcionisanjem i zadacima. Nakon obilaska, uslijedila su predavanja o informacionoj i medijskoj pismenosti i njihovom značaju za korišćenje bibliotečkih izvora, zatim o korišćenju uzajamnog i lokalnog on-line kataloga, retrospektivnoj i nacionalnoj bibliografiji i digitalnoj biblioteci Crne Gore.

Predstavljen je sistem uzajamne katalogizacije u COBISS.CG, u koji je do kraja 2020. godine uključeno  47 crnogorskih biblioteka  (nacionalna, univerzitetske, javne, specijalne i školske biblioteke), sa više od 432.000 bibliografskih zapisa. COBISS.NET (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) naziv je mreže koja međusobno povezuje nacionalne bibliografske sisteme Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i koja omogućava besplatan protok bibliografskih informacija. COBISS Crna Gora (COLIB.CG) predstavlja faktografsku bazu podataka svih crnogorskih biblioteka i sastavni je dio sistema COBISS.Net.

Sve do sada objavljene sveske retrospektivne crnogorske bibliografije 1494–1994. (CB) digitalizovane su i objedinjene, čime je olakšan pristup obimnoj količini bibliografskih informacija. Retrospektivne nacionalne bibliografije nastaju iz težnje za prikazivanjem cjelokupnog duhovnog stvaralaštva jednog naroda, izraženog kroz formu štampane riječi ili u drugom obliku i predstavljaju jedinstven izvor informacija za proučavanje svih oblasti društvenog života. Nacionalna zbirka Montenegrina obuhvata crnogorske knjige i crnogorsku periodiku. Njeno popunjavanje se vrši po istim kriterijumima, po kojima se proširuje i crnogorska nacionalna bibliografija. Ona uključuje: publikacije čiji su autori (stvarni autori, prevodioci, sastavljači antologija, ilustratori, fotografi…) rođeni u Crnoj Gori ili su porijeklom iz Crne Gore; publikacije objavljene/izdate ili štampane na teritoriji današnje Crne Gore − nezavisno od autorstva i tematike i publikacije tematski vezane za Crnu Goru − bez obzira na autorstvo, jezik i mjesto izdanja.

Studenti su upoznali zanimljivosti vezane za bibliotekarstvo širom svijeta, kao i mogućnosti korišćenja inostranih resursa preko Nacionalne biblioteke Crne Gore i njenog sajta zahvaljujući međunarodnoj saradnji koju je ova institucija ostvarila sa TEL-om (The European Library), Europeanom (Evropska virtuelna biblioteka, muzej i arhiv), Forumom slovenskih kultura, CSEE-om (Kolekcija naconalnih biblioteka istočne i jugoistočne Evrope) i dr.

Nakon predavanja, studenti su obišli i odjeljenje u kojem se čuvaju i restauriraju stare i rijetke knjige smješteno u zgradi bivšeg Francuskog poslanstva, koje sadrži oko 10.000 bibliotečkih jedinica, u koje spadaju inkunabule, postinkunabule, stare knjige (ćirilične knjige štampane do 1868,  a latinične do 1800. godine), rijetka izdanja i minijature, kao i devet izuzetno značajnih rukopisnih knjiga.

U istoj zgradi studenti su obišli sedam legata, koje su istaknute crnogorske javne ličnosti poklonile Nacionalnoj biblioteci: dr Pero Šoć, Nikola Đonović, prof. Dušan Gvozdenović, akademik dr Pavle Mijović, Radivoje Lola Đukić, akademik dr Dušan J. Martinović i akademik dr Niko S. Martinović. Legati se sastoje iz monografskih i periodičnih publikacija, arhivske građe, kao i ličnih predmeta darodavaca.

Posebno ističemo legat  dr Pera Šoća (1884–1966), jednog od prvih crnogorskih bibliografa, kulturnog radnika, publiciste i političara, ministra u Vladi Kraljevine Crne Gore, koji se sastoji iz monografskih publikacija (ukupno 2172, sa 3106 priloga) većinom na stranim jezicima (francuskom, italijanskom, ruskom), izdatih krajem XIX i početkom XX vijeka i periodičnih publikacija (201 naslov, 2093 broja), iz istog perioda. Monografske publikacije svih legata dostupne su za pretraživanje preko elektronskog kataloga Nacionalne biblioteke.

Sa zadacima i odjeljenjima u Biblioteci studente je upoznala Milenija Vračar, bibliotekarka savjetnica, a Zbirku muzikalija, fonodokumenata i audio-vizuelne građe predstavila je mr Natalija Bokan. O informacionoj i medijskoj pismenosti za korišćenje bibliotečkih izvora govorila je mr Vesna Kovačević, a predavanje o uzajamnom i lokalnom on-line katalogu realizovale su mr Vjenceslava Ševaljević i mr Đurđa Martinović. Digitalnu biblioteku Crne Gore studentima je predstavila Zorica Sjekloća, viša bibliotekarka dok je o retrospektivnoj i nacionalna bibliografiji govorio Milorad Milović, bibliotekar savjetnik. Odjeljenje nacionalnog fonda, legata i stare i rijetke knjige smješteno u bivšem Francuskom poslanstvu, studentima je predstavila Danijela Radulović, bibliotekarka savjetnica i rukovodilac Odjeljenja.

Osim planiranog programa posjete, studenti su prisustvovali i otkrivanju spomenika Kseniji Petrović, crnogorskoj princezi, u Njegoševoj ulici na Cetinju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.