Doktorandkinja Filološkog fakulteta UCG drugonagrađena na međunarodnom konkursu More riječi




Doktorandkinja Filološkog fakulteta UCG drugonagrađena na međunarodnom konkursu More riječi

Međunarodni žiri, u okviru književnog konkursa "More riječi" (eng. A Sea of Words), koji već petnaestu godinu zaredom realizuje Evropski mediteranski institut (IEMed) u saradnji sa Fondacijom „Ana Lindt", proglasio je, 24. novembra u Barseloni najbolje priče, među kojima je drugonagrađena mr Tijana Rakočević, doktorandkinja sa SP Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Prvu nagradu dobio je Asad Gabi Rahji, čija je priča „Tražeći skloništa" inspirisana životom u Siriji gdje, prema riječima žirija, rodna nejednakost i čast igraju glavnu ulogu. Treća nagrada je dodijeljena palestinskom autoru Ameru K. Almasariju za priču „Jedan ne može biti ravnopravan".

Ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno borbi za ravnopravnost polova. U prvom kvalifikacionom krugu našle su se 152 priče, u drugom je bilo njih 45, a u samom finalu 10 (iz Alžira, Češke Republike, Italije, Jordana, Bosne i Hercegovine, Palestine, Sirije i Tunisa).

Odabrani radovi biće objavljeni u digitalnoj publikaciji sa tekstovima na maternjem jeziku i u prevodu na engleski jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.