PROJEKAT "ČITANJE U OBRAZOVNOJ VERTIKALI"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Filološkog fakulteta u periodu april – oktobar 2023, pod sloganom Dijelimo znanje, biće realizovan projekat Čitanje u obrazovnoj vertikali, čiji je primarni cilj osvijestiti, na širem planu, značaj usvajanja i razvoja sposobnosti čitanja kao jedne od četiri komunikacijske aktivnosti jezika i veoma kompleksne i zahtjevne kognitivne vještine, koja, zajedno s pisanjem, čini srž prve od osam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje – kompetencije pismenost (European Commission, 2018, 2018a).

Kroz niz planiranih aktivnosti čitanje će se razmatrati u odnosu na različite korisnike – studente, profesore, djecu i mlade, kao i roditelje, s obzirom na značaj okruženja, od porodičnog do akademskog, na uspješan razvoj ove vještine. Čitalačka pismenost i razvoj strategija čitanja kroz recepciju tekstova različitih vrsta, što podrazumijeva čitanje književnoumjetničkih djela, kao i informativnih i publicističkih tekstova, biće u fokusu projektnih aktivnosti. Rad će se odvijati kroz niz predavanja, radionica i tribina, koje će obuhvatiti značaj predškolskog perioda i školskog čitanja, školsku lektiru i čitanje lektirnih djela, čitanje u slobodnom vremenu ili čitanje kao stil života, šta i kako čitaju mladi, čitanje i tumačenje književnih djela na akademskom nivou, čitanje u digitalnom dobu i niz drugih, trenutno aktuelnih tema ili onih koje će se, u međuvremenu, nametnuti, a doprinose unapređenju ove vještine, razvoju ljubavi prema čitanju i kontinuiranom obrazovanju ljubitelja lijepe riječi i književnosti.

U realizaciji Projekta učestvovaće profesori Filološkog i Filozofskog fakulteta, renomirani stručnjaci iz ove oblasti koji su se u svom naučnoistraživačkom radu bavili navedenom problematikom, naši studenti, kao i profesori iz osnovnih i srednjih škola.

Projekat vodi stručni tim čije su članice prof. dr Dušanka Popović, autorka projekta, prof. dr Sonja Nenezić i doc. dr Marija Mijušković, profesorice na Filološkom fakultetu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.