Profesorice sa SP Engleski jezik i književnost na Međunarodnoj naučnoj konferenciji Univerziteta u Bacau




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesorice Filološkog fakulteta, Marija Krivokapić, Vanja Vukićević Garić i Saša Simović učestvovale su prošle sedmice na Međunarodnoj virtuelnoj naučnoj konferenciji Univerziteta u Bacau (Rumunija), pod naslovom: Diskurzivne forme. Evociranje prošlosti i suočavanje sa savremenim izazovima (Discursive Forms. Evoking the Past and Dealing with Contemporary Challenges). One su tom prilikom izložilile radove iz domena anglo-američke književnosti i studija kulture, nakon čega su uslijedili informativni i dinamični razgovori sa ostalim učesnicima u sesijama.

Prof. dr Marija Krivokapić je analizirala roman The Night Watchman, Čipva spisateljice Luiz Erdrik, kao primjer estetske detotalizacije žanra istorijskog romana, dok su prof. dr Vanja Vukićević Garić i prof. dr Saša Simović analizirale djelo savremene kanadske autorke Emily St. John Mandel, Station Eleven, u svjetlu novijih nalaza o kritičkim distopijama u književnosti, kao i kroz fenomenološko-sociološku prizmu teorija o sjećanju i adaptibilnosti u kapitalističkom društvu. 

Konferencija je okupila veoma velik broj učesnika sa raznih evropskih i svjetskih univerziteta, koji su prezentovali rezultate svojih naučnih istraživanja iz oblasti književnosti i kulture, lingvistike, metodike nastave, filmskih studija, teorije medija i komunikacija. Sesije su se odvijale na francuskom i engleskom jeziku.

Učešće profesorica Studijskog programa za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću predstavlja, kako su istakli i organizatori skupa, nastavak i jačanje plodne saradnje koju naše dvije institucije njeguju već duže vrijeme.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.