Predavanja Ive Petrak sa Univerziteta u Hajdelbergu




Predavanja Ive Petrak sa Univerziteta u Hajdelbergu

Pozivamo vas na predavanja koja će, u okviru nastavničkog programa mobilnosti Erasmus +, održati mr Iva Petrak sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Hajdelbergu:

  1. Utorak, 9. maj 2023. u 10:00 u učionici 217 Studijskog programa za njemački jezik i književnost – Predstavljanje Univerziteta u Hajdelbergu

Kroz predstavljanje Univerziteta u Hajdelbergu mr Iva Petrak će upoznati studente sa studijskim programima i organizacijom nastave, uputiti ih na praktične aspekte studiranja u tom gradu i podstaći na studentsku razmjenu u okviru Erasmus + programa, koji značajno doprinosi internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore.

  1. Utorak, 9. maj 2023. u 12:30 u Svečanoj sali Filozofskog/Filološkog fakulteta –  Jezični purizam – alat za konstrukciju (hrvatskog) identiteta u diskursu

Jezički purizam kao oblik jezičke kritike koja za svoj najviši cilj ima održavanje čistoće vlastitog jezika ima dugu tradiciju u hrvatskom jeziku, iako manifestacija purizma na razini jezičkog diskursa i njegovih socioloških implikacija dosad nije često bila predmet istraživanja. Predavanje mr Ive Petrak prije svega će se baviti definicijom jezičkog purizma, razinama na kojima se on pojavljuje te njegovom manifestacijom u savremenom hrvatskom online diskursu. Koristeći metodologiju evaluacije i modaliteta (Fairclough 2003) mr Iva Petrak će nastojati da prikaže uzajamnu povezanost pojave jezičkog purizma u diskursu i konstrukcije identiteta govornika. U tu svrhu koristiće primjere iz korpusa sastavljenog od izjava korisnika s hrvatskih forumskih online diskusija na temu jezika i jezičke upotrebe.

Oba predavanja otvorena su za sve zainteresovane. Dobro došli!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.