Gostovanje doc. dr Svetlane Kalezić-Radonjić na Univerzitetu u Atini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić gostovala je na Univerzitetu u Atini (National & Kapodistrian University of Athens) 20. aprila 2023. godine, održavši predavanje o savremenoj ženskoj poeziji, na poziv prof. dr Georgine-Tzine Kalogirou, profesorice moderne grčke književnosti.

Profesorica Kalezić-Radonjić osvijetlila je fenomen ženske poezije sa stanovišta (post)feminističke teorije oslanjajući se na vlastita književna i naučna iskustva, nakon čega je odgovarala na pitanja brojne publike u  sali Svečanog amfiteatra.

Objašnjavajući teorijske stavove stihovima iz svojih sedam poetskih zbirki prevedenim na engleski jezik, naročito onim koji tematizuju iskustvo tijela, profesorica Kalezić-Radonjić imala je posebno plodnu diskusiju sa  Iulitom Iliopoulou, muzom nobelovca Odysseasa Elytisa, koja je i sama veoma talentovana pjesnikinja, muzičarka i veliki borac za dječja prava.

U publici su, pored pripadnika akademske zajednice, bili i izdavači nekoliko književnih časopisa koji su se izrazili interesovanje da se poezija prof. Kalezić-Radonjić prevede na grčki jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.