Gostovanje Svetlane Kalezić-Radonjić na Univerzitetu u Zarlandu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić gostovala je na Univerzitetu u Zarlandu (Zarbriken, Njemačka) tokom posljednje sedmice juna (od 29. juna do 02. jula 2023) u okviru programa Erasmus + nastavne mobilnosti.

Pored toga što je održala seriju predavanja o ratu i miru u književnosti za djecu i mlade, u okviru istoimenog kursa čuvene prof. dr Astrid Fellner, profesorica Kalezić-Radonjić je prisustvovala i konferenciji  na kojoj su, pored tamošnjeg kadra, učestvovali i profesori Univerziteta u Nikolajevu (Ukrajina).

Od početka rata u Ukrajini profesori zarlandskog Univerziteta pokazali su izuzetnu kolegijalnost ponudivši privremena zaposlenja svojim ukrajinskim kolegama, sa kojima su sarađivali na brojnim projektima prije izbijanja sukoba s Rusijom. Jedan od najzanimljivijih tiče se migracija, te granica i rijeka u književnosti o čemu postoji obilje materijala i u književnosti za djecu i mlade, na šta je ukazala profesorica Kalezić-Radonjić.

Na kraju njenog boravka upriličen je sastanak s kadrom Odsjeka za anglistiku, na kojem su razmatrane mogućnosti uključenja Filološkog fakulteta UCG u neki od brojnih projekata zarlandskog Univerziteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.