Prof. dr Tatjana Đurišić o jubilarnim Njegoševim danima




Prof. dr Tatjana Đurišić o jubilarnim Njegoševim danima

Prof. dr Tatjana Đurišić, predsjednica Organizacionog odbora, govorila je za Boje jutra o jubilarnim “Njegoševim danima”. Istakla je da je glavna tema ostao Njegoš, njegovi tekstovi i intertekstualna komunikacija. Ova tema, pojašnjava, istražuje načine na koje se Njegoševi tekstovi preuzimaju i koriste kao osnova za stvaranje drugih književnih djela.

Jubilarno, deseto, izdanje Međunarodnog slavističkog skupa “Njegoševi dani”, kako je najavila, biće svečano otvoreno večeras u 21 sat na terasi hotela Mogren u Budvi.

Pored toga, prof. dr Đurišić, naglašava da će se “Njegoševi dani” baviti još jednom ključnom temom - kultom vođe u južnoslovenskim književnostima i kulturama.

“Procijenili smo da Sloveni uopšte imaju ogroman problem s tim kultom vođe. Na ovim prostorima, kult vođe je donio toliko pogubnih posljedica, toliko ratova, toliko prolivene krvi, a još uvijek se nijesmo odučili od tog kulta što je najtragičnije “, navodi prof. dr Tatjana Đurišić.

Ove godine, s posebnim zadovoljstvom, organizatori ističu da će "Njegoševi dani" biti posvećeni savremenoj crnogorskoj književnosti. Pa će ovogodišnji gosti biti i: Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Đuro Radosavović, Nataša Nelević, Radoman Čečović, i Marinko Vorgić, istaknuti autori koji su najzaslužniji za savremenu crnogorsku književnu scenu.

“Njegoševi dani” sada već predstavljaju tradicionalnu naučnu i kulturnu manifestaciju i prepoznatljiv crnogorski naučni brend, a po rezultatima koji su do sada postignuti, ovaj naučni skup, Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Filološki fakultet, čine čvrste temelje montenegristike.

 

Opširnije u video prilogu:

 

Ove godine posebno smo posvećeni crnogorskoj savremenoj književnosti, kao I dekonstrukciji kulta vođe Istakla je prof. dr Tatjana Đurić, gostujući u jutarnjem programu "Boje jutra", povodom jubilarnih "Njegoševih dana" koji će svečano biti otvoreni 7. septembra u 19h, na terasi hotela Mogren u Budvi.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.