Obilježavanje Sedmice italijanskog jezika na Filološkom fakultetu






















Povodom obilježavanja XXIII izdanja Sedmice italijanskog jezika u svijetu Studijski program za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika Crne Gore i Zavodom za školstvo Crne Gore organizovao je 21. oktobra u sali amfiteatra Filološkog fakulteta u Nikšiću takmičenje u recitaciji stihova italijanskih autora za učenike/ce osnovnih i srednjih škola.

Manifestaciju je vodila studentkinja master studija SP za italijanski jezik Ljubica Radulović, a na samom početku prisutnima su se obratile rukovoditeljka Studijskog programa za italijanski jezik i književnost doc. dr Deja Piletić i predsjednica Udruženja nastavnika italijanskog jezika Crne Gore mr Danijela Bokan.

U revijalnom dijelu programa, Ljiljana Radunović, studentkinja 3. godine osnovnih studija italijanskog jezika i književnosti predstavila je odlomak iz djela Marcovaldo ovvero le stagioni in città autora Itala Kalvina, budući da se ove godine obilježava stogodišnjica njegovog rođenja. Dragana Muratović, učenica 2. razreda Srednje stručne škole na Cetinju predstavila je stihove Đanija Rodarija: Il cielo è di tutti.

Nakon prvog dijela takmičenja u kome su se predstavili srednjoškolci, studentkinje 3. godine osnovnih studija SP za italijanski jezik i književnost Jovana Dubravčević i Anja Popović ilustrovale su pojam održivosti u društvu i jeziku kroz odlomke iz djela Il rosmarino non capisce linverno, autora Matea Busole, i iz pjesme Sotto un cielo di star, čiji je autor Paolo Deladio.

Tročlani žiri u sastavu: Desanka Jauković, asistentkinja na Studijskom programu za italijanski jezik, Raba Hodžić, nadzornica za italijanski jezik u Zavodu za školstvo i Maja Martinović, predstavnica Zajednice Italijana Crne Gore, imao je težak zadatak da od sjajnih mladih recitatora odabere najbolje.

Nakon podjele nagrada najboljim osnovcima i srednjoškolcima uručene su i nagrade najboljim nastavnicima/cama osnovnih i srednjih škola u na Konkursu za nastavnike UNIJCG-e. Tročlani žiri činile su doc. dr Deja Piletić, doc. dr Olivera Popović i mr Darinka Radović.

SP za italijanski jezik i književnost obezbijedio je vrijednu knjigu pod nazivom Istorija Italijana autora Đovanija Prokačija, dok je Udruženje nastavnika dobitnicima uručilo novčane nagrade.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.