Međunarodna naučna konferencija na Univerzitetu u Pireju: Diplomatija i književnost




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Jasmina Nikčević učestvovala je na međunarodnoj naučnoj konferenciji Diplomatija i književnost, koja je od 18. do 20. oktobra 2023. godine održana na Univerzitetu u Pireju u Grčkoj. Ova konferencija koja je okupila više od osamdeset učesnika, univerzitetskih profesora i nekadašnjih diplomata iz cijelog svijeta, imala je za cilj da ispita odnose koji povezuju književnost sa diplomatijom, kao i propusnost između ove dvije djelatnosti koje su vijekovima išle paralelnim, često i komplementarnim putevima, na raskršćima brojnih istraživačkih oblasti, poput istorije, arhivistike, politike i međunarodnih odnosa.

Kroz brojne sekcije i okrugle stolove, učesnici skupa su, tokom tri dana, odgovarali na pitanja poput sljedećih: Kako diplomata postaje pisac ili obrnuto? Kako jezik koji koristi postaje sredstvo kulture ? Koje književne žanrove koristi ? Kakav je doprinos diplomatije književnom nadahnuću ? Kakva je uloga pisca-diplomate u međunarodnim odnosima ?

Profesorica Nikčević je u okviru sekcije Portreti stranih i grčkih književnika-diplomata: putovanja, svjedočanstva, itinereri predstavila rad posvećen velikom predstavniku francuskog romantizma Šatobrijanu, koji je ujedno i jedan od prvih francuskih književnika-diplomata kojeg je 1803. godine za prvog sekretara ambasade u Rimu imenovao Napoleon Bonaparta. Rad pod naslovom: Fransoa-Rene de Šatobrijan književnik, diplomata, filhelen bavio se i značajnom ulogom ovog velikiog Francuza u organizovanju panevropskog pokreta pomoći Grčkoj u borbi za slobodu i samostalnost 1821−1830.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.