Trening o spoljnom uticaju u Crnoj Gori Instituta za medije




Institut za medije Crne Gore upućuje poziv za prijave za četvrodnevni trening o spoljnom uticaju u Crnoj Gori.

Cilj ovog treninga je da unaprijedi razumijevanje spoljnog uticaja uopšte, politike velikih globalnih igrača kao što su Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija, države Persijskog zaliva, Turska, Rusija i Narodna Republika Kina, njihov globalni uticaj, kao i njihov uticaj na Zapadni Balkan i posebno Crnu Goru. Učesnici/e će imati priliku da slušaju i učestvuju u diskusijama sa relevantnim stručnjacima o spoljnom uticaju, metodama i alatima spoljnog uticaja u Crnoj Gori i istraživačkim metodama u ovoj oblasti, uključujući metod prikupljanja javno dostupnih podataka, provjeru činjenica i izvora, verifikuaciju vizuelnih sadržaja. Poseban akcenat biće stavljen na Narodnu Republiku Kinu, čiji je uticaj posljednjih godina u porastu, ali nije adekvatno pokriven u javnoj sferi.

Spoljni uticaj širom Zapadnog Balkana i Crne Gore postaje sve značajniji i relevantniji. Ovu obuku organizujemo sa sveobuhvatnim ciljem da omogućimo kvalitetnije i profesionalnije izveštavanje o spoljnim uticajima, kako novinarima, tako i istraživačima i akademskoj zajednici, kako bismo kao društvo bili osposobljeniji za prepoznavanje i odupiranje propagandnim i štetnim narativima.

Obuka će se održati od 7. do 10. novembra u Podgorici, u Hotelu Ramada.

Troškove prevoza, obroka i smještaja snosi organizator.

Ova obuka je otvorena za istraživače iz akademske zajednice ili civilnog sektora, bilo da su studenti završnih godina, zaposleni u organizaciji ili instituciji ili rade kao frilenseri. Posebno pozdravljamo učešće onih koji su zainteresovani za izvještavanje ili istraživanje stranih uticaja ali nemaju specifično znanje u istraživanju spoljnog uticaja.

Broj učesnika je ograničen a svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl topalovic@mminstitute.org najkasnije do 03.11.2023. Nakon prijave, zainteresovani će dobiti link za predevaluacioni upitnik čije je popunjavanje obavezno prije treninga. Stojimo na raspolaganju za sva pitanja na broj 067/142-420.

 

Predavači:

Raško Konjević, bivši ministar

Marko Banović, analitičar

Gordana Djurovic, profesorica Ekonomskog fakulteta

Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS-a

Vladimir Shopov, gostujući profesor univerziteta u Sofiji

Marija Arnautović, novinarka i trenerica

Jovana Davidović, saradnica na fakultetu političkih nauka

Stevo Vasiljević, fotoreporter

Milica Kovačević, programska direktorica CDTa



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.