Profesorice Filološkog fakulteta učestvovale na simpozijumu – „Andrićeva publicistika“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru naučno-istraživačkog projekta Ivo Andrić u evropskom kontekstu (Grac 2007 – ), od 19. do 23. oktobra 2023. održan je u Sloveniji (Ljubljana – Maribor –  Bled) petnaesti jubilarni simpozijum – Andrićeva publicistika. Rukovodilac projekta je Branko Tošović, professor emeritus Odsjeka za slavistiku Univerziteta u Gracu. Program simpozijuma objedinio je više od pedeset lingvističkih i književnih tema posvećenih  Andrićevim publicističkim tekstovima. Na simpozijumu su učestvovale i profesorice Filološkog fakulteta UCG: doc. dr Sanja Šubarić i dr Jovana Đurčević predstavile su koautorski rad Razgovor sa Gojom – iz ugla lingvističke analize teksta, dok je doc. dr Olga Vojičić-Komatina  govorila na temu  Dinamika naracije i žanrovski preplet Andrićevog hronotopa putovanja u zbirci putopisa, eseja i članaka Staze, lica i predeli; preko zoom aplikacije mr Nevena Brkuljan izložila je rad  naslovljen – Imenički predloški izrazi u Andrićevoj publicistici.

Prof. Šubarić i Đurčević u cilju prepoznavanja eventualnih specifičnosti Andrićevog esejističkog diskursa ukazale su na važnost interpunkcijske i grafičke uobličenosti konkretnog teksta za njegovo logičko-smisaono poimanje (koherentnost), a uopšteno i za poimanje njegove literarne vrijednosti. U tom smislu zašle su i u problematiku upotrebne vrijednosti određenih jezičkih jedinica kao kohezivnih elemenata.

Prof. Komatina  u svom izlaganju istakla je žanrovsku raznovrsnost Andrićevih tekstova sabranih u knjizi Staze, lica i predeli. Precizirala je da su u pitanju – eseji, novinski članci, reportaže, anegdote, kroki priče, putopisi i novele, te da je takav preplet žanrova odličan autopoetički i metapoetički materijal na temelju kojeg se uočavaju fundamentalne poeteme Andrićevog stvaralaštva.

Doktorantkinja  Nevena Brkuljan  govorila je o sintaksičko-semantičkim specifičnostima imeničkih izraza koji se u Andrićevoj  publistici javljaju u predloškoj službi. Ukazala je da su najbrojniji modeli sa temporalnim značenjem kod kojih je  proces  konverzije  u predloge potpun, te da distribucija  analiziranih jedinica, gledno u cjelini,  ipak  značajno ne potiskuje upotrebu konkurentnih pravih predloga, kako  je to slučaj  sa jezikom savremene publicistike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.