Rad mr Sanje Raičević objavljen u prvom broju Glasnika studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rad mr Sanje Raičević, koja je osnovne i master studije završila na SP Engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta, objavljen je u prvom broju Glasnika studenata Univerziteta Crne Gore, u kojem su sabrani djelovi najuspješnijih master radova odbranjenih tokom 2022.godine. Rad pod naslovom Distopija, vizija i nada u romanima Kazua Išigura „Ne daj mi nikada da odem“ i „Klara i sunce“, rađen pod mentorstvom prof. dr Vanje Vukićević Garić i odbranjen pred komisijom koju su, pored mentorke, činili prof.dr Janko Andrijašević i prof. dr Olivera Kusovac, izabran je na prijedlog Komisije za master studije Filološkog fakulteta, na čelu sa doc.dr Natašom Jovović, prodekanicom Fakulteta, koja je i intezivno sarađivala sa Redakcijom u procesu izrade Glasnika. Savjetodavna urednica Glasnika je prof. dr Dijana Vučković, prodekanica na Filozofskom fakultetu, dok je za tehničku pripremu publikacije bio zadužen Dalibor Vukotić sa Filološkog fakulteta.

Istražujući ključne elemente savremene kritičke distopije, master rad Sanje Raičević temelji se na žanrovskoj, psihosociološkoj i naratološkoj analizi Išigurovih romana koji zalaze u teme genetskog modifikovanja, kloniranja i vještačke inteligencije. Glavni ciljevi rada – prikaz načina na koji utopijski impuls i horizonti nade obitavaju u distopijskim društvenim pejzažima 21. vijeka – realizovani su u skladu sa najrelevantnijim akademskim standardima u oblasti humanistike i akcentuju neka od najaktuelnijih pitanja za čovjeka današnjice.

Glasnik studenata je svečano promovisan prilikom proslave Dana studenata, 17. novembra, u Plavoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore, u organizaciji Studentskog parlamenta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.