Radovi docenata Filološkog fakulteta objavljeni u Brilovoj enciklopediji




Radovi docenata Filološkog fakulteta objavljeni u Brilovoj enciklopediji

Doc. dr Sandra Vukasojević i doc. dr Petar Božović objavili su radove u Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics, renomirane izdavačke kuće Brill. Riječ je o do sada najvećoj i najobimnijoj enciklopediji slovenskih jezika u onlajn izdanju, čija se štampana verzija uskoro očekuje.

Profesorka Vukasojević u svom radu Sentence Intonation, South Slavic obrađuje nedovoljno istraženi fenomen u južnoslovenskoj lingvistici – intonaciju. Posmatrajući intonaciju kroz interakciju prozodije riječi i rečenice, pruža detaljan opis melodijskih elemenata, njihovih obilježja i funkcija. Uz primjenu više intonacionih teorija, analizira i poredi akustičke parametre, kretanja i realizacije F0 tona i kontura, te melodijske strukture i varijacije u južnoslovenskim jezicima. 

Profesor Božović se u ko-autorstvu sa prof. dr Marekom Lazinjskim sa Univerziteta u Varšavi i prof. dr Stivenom N. Dikijem sa Univerziteta u Kanzasu u radu Corpora of Slavic Languages bavio referentnim elektronskim jezičkim korpusima za slovenske jezike. U radu su predstavljeni metodološki osnovi korpusne lingivstike i opisi najznačajnih trenutno dostupnih referentnih korpusa. Referentni elektronski korpusi predstavljaju neizostavne jezičke resurse za savremeni opis jezika zasnovan na empirijskim podacima, izradu jezičkih priručnika, rječnika, udžbenika, razvijanje sistema mašinskog prevođenja. Svoju primjenu nalaze i u nelingvističkim disciplinama.

Enciklopediji se može pristupiti putem sljedećeg linka:

https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopedia-of-slavic-languages-and-linguistics-online 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.