Čitanje u savremenom kontekstu – era interneta, interkulturalnost i motivacija za čitanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru aktivnosti Projekta Čitanje u obrazovnoj vertikali koji se realizuje u okrilju Filološkog fakulteta, a čiji je osnovni cilj podsjetiti prosvjetnu i širu javnost na značaj usvajanja i kontinuiranog razvoja sposobnosti čitanja kao jedne od četiri komunikacijske aktivnosti jezika i veoma kompleksne i zahtjevne kognitivne vještine, u OŠ „Jugoslavija“ u Baru, na poziv kolega iz opštine Bar, 15. februara 2024. godine, realizovana je četvrta panel diskusija o čitanju.

 

Sa stanovišta savremenog konteksta i njegovog uticaja na čitanje i način izvođenja nastave čitanja govorila prof. dr Dušanka Popović, dok je doc. dr Olga Vojičić Komatina svoje izlaganje usmjerila na kulturalno modelovanje likova u djelu Petra II Petrovića Njegoša i Stefana Mitrova Ljubiše (vojvoda Draško i Kanjoš Macedonović) povezujući djela i njihove junake s interesovanjima savremenog mladog čitaoca. Uvodna izlaganja imali su i profesori iz škola. Mr Dragan Marković predstavio je teorijsko utemeljenje i svoja iskustva iz prakse u odnosu na motivaciju učenika za čitanje, posebno ističući djelimičnu otvorenost aktuelnog predmetnog programa i mogućnost uključivanja mladih čitalaca u izbor djela za čitanje, dok je Jelena Peličić govorila o čitanju u eri interneta, razmatrajući mogućnost integracije književnoumjetničkih djela sa onlaj resursima i korišćenja prednosti savremene tehnologije za čitanje izvornih lektirnih djela.

Diskusija se razvijala paralelno sa izlaganjima, a učesnici su bili učitelji, profesori jezika i književnosti, pedagozi i psiholozi, predstavnici škola iz barske i ulcinjske opštine.

Tokom 2024. godine aktivnosti Projekta uključene su u Program obilježavanja 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.