Radionica o prevođenju evropskog zakonodavstva na crnogorski jezik




Radionica o prevođenju evropskog zakonodavstva na crnogorski jezik

Ministarstvo evropskih poslova 24. aprila 2024. godine organizovalo je radionicu o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske Unije u okviru projekta „Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC“. Radionica je bila namijenjena studentima prevodilaštva Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za strane jezike Univerziteta Donja Gorica.

Načelnica Direkcije za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU u MEP, Jelena Samardžić Kotri, naglasila je da je neophodno što skorije povećati prevodilačke kapacitete Crne Gore, što podrazumijeva priilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta rada i evropske integracije. U tom smislu, filološki fakulteti treba da odigraju ključnu ulogu. Stoga MEP planira uspostavljanje saradnje i sa Filološkim fakultetom Univerziteta Crne Gore koje će studentima omogućiti obuku i praksu u okviru Ministarstva.

Dekan Filološkog fakulteta, prof. dr Igor Lakić, podsjetio je da je u skladu sa potrebama Crne Gore prevodilački studij osnovan još 2004. godine na Institutu za strane jezike, u saradnji sa direktoratima za pismeno i usmeno prevođenje Evropske komisije. Taj projekat podržala je i tadašnja Vlada Crne Gore. Na žalost, 2015. godine izostala je podrška uprave Univerziteta Crne Gore ovom studiju, pa je on sveden samo na master studij u okviru Studijskog programa za engleski jezik tada novoformiranog Filološkog fakulteta. Na taj način država je izgubila punih deset godina kako bi obrazovala neophodni kadar za prevođenje.

Prof. dr Igor Lakić najavio je ponovno aktiviranje ovog programa na novim osnovama i pozdravio napore Ministarstva evropskih poslova Crne Gore da obrazovanju prevodilaca posveti posebnu pažnju, posebno imajući na umu da Crna Gora prije pristupanja EU mora prevesti oko tri stotine hiljada stranica pravne tekovine Evropske Unije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.