U Nikšiću obilježeno 220 godina od rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Programom pod nazivom „Dragi Aleksandre Sergejeviču...“  Ruski centar Filološkog fakulteta u Nikšiću je obilježio 220 godina od rođenja velikog ruskog pjesnika – Aleksandra Sergejeviča Puškina (1799 – 1837). Program, u kojem su učestvovali studenti ruskog jezika i književnosti, srpskog jezika i južnoslovenskih književnosti i učenici trećeg razreda Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića, predstavljen je 23. maja u amfiteatru Filološkog fakulteta, a 24. maja, na Dan slovenske pismenosti, u sali Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću. 

Teme pjesnikovog porijekla, školovanja u Liceju u Carskom Selu i oprečni stavovi iz tog perioda o Puškinovoj budućnosti u književnosti, puškinskog ruskog jezika, pjesnikovog mondenskog života u Sankt Peterburgu na početku XIX vijeka, pa sve do najrazličitijih intriga koje su dovele do dvoboja i smrti 1837. godine bile su osnovne teme programa.

Odjeci Puškinovog imena u Crnoj Gori predstavljeni su kroz pjesnikove stihove „Bonaparta i Crnogorci“ iz ciklusa pjesama posvećenih Zapadnim Slovenima i stihove „Sjeni Aleksandra Puškina“ koje je Petar II Petrović Njegoš objavio u „Ogledalu srpskom“ 1845. godine. 

Puškinovo stvaralaštvo je višeslojno da bi se u ovakvom programu, kakvim se obično proslavljaju jubileji ovog tipa, moglo sažeti i prikazati sve ono zbog čega Puškin zauzima prvo mjesto na ruskom Parnasu, kako mu je u jednom pismu napisao savremenik, pjesnik V. Žukovski. U Rusiji na pomen imena ovog pjesnika uvijek čujete isto „Puškin je naše sve“ ili, kako još vole da kažu „Puškin je ruski Bog“.

Na otvaranju spomenika Puškinu u centru Moskve 1880. godine F. M. Dostojevski govori o pjesniku-proroku, o svečovječanskom i svesvjetskom pjesniku-geniju, o pjesniku od kojeg sve počinje u Rusiji. Šta je Rusija izgubila preranom smrću pjesnika Dostojevski navodi:

„Da je živeo duže, on bi možda dao besmrtne i velike likove ruske duše, koji bi već bili razumljiviji za našu evropsku braću, on bi nam ih privukao i približio još više nego sada, njemu bi možda pošlo za rukom da im protumači svu istinitost naših težnji i oni bi nas onda razumevali bolje nego danas, počeli bi da nas naslućuju, prestali bi da gledaju na nas ovako nepoverljivo i nadmeno kao što još danas gledaju. Da je Puškin živeo duže, bilo bi možda i među nama manje nesporazuma i sporova, nego što ih danas ima. Ali Bog je drukčije dosudio. Puškin je umro y punom naponu svoje snage i neosporno odneo sobom u grob neku veliku tajnu. A mi evo sada bez njega pokušavamo da tu tajnu rešimo.“ (F.M. Dostojevski,  održan, prilikom otkrivanja spomenika a. S. Puškinu u Moskvi, na svečanoj sednici Društva prijatelja ruske književnosti — 8. juna 1880. godine. Preuzeto iz knjige Isidore Sekulić, Puškin, Beograd 1937.)

Ruski centar Filološkog fakulteta u Nikšiću će nastaviti sa radom na popularizaciji ruskog jezika, književnosti i kulture.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.