Profesorica Tatjana Jovović na godišnjoj konferenciji Američke asocijacije profesora slovenskih i istočnoevropskih jezika u San Dijegu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U San Dijegu u Kaliforniji je od 3. do 6. februara održana velika godišnja konferencija profesora slovenskih i istočnoevropskih jezika (AATSEEL), na kojoj je u okviru panela Transformative experiences (Transformativna iskustva) učestvovala i profesorica Filološkog fakulteta Tatjana Jovović.

U okviru mnogobrojnih zanimljivih sesija i panela (koncept AATSEEL konferencija podrazumijeva mnoštvo paralelnih događaja iz oblasti jezika, književnosti i kulture), na kojima je, uz nekoliko panelista, obavezno i prisustvo oponenta koje naročito doprinosi dinamici rasprave, mogao se steći odličan uvid u najnovije istraživačke trendove na polju zapadne slavistike. Uočljiva je apsolutna dominacija interdisciplinarnih tema.

Na okruglim stolovima koji su takođe organizovani između naučnih tematskih panela, predavači sa najprestižnijih američkih univerziteta diskutovali su o digitalnim tehnologijama za prevođenje, o poziciji humanistike u savremenoj nauci, budućnosti knjige i mogućnostima kako da se studije slavistike učine atraktivnijim za tržište.

AATSEEL je takođe odlična prilika za umrežavanje, pa je profesorica Jovović iskoristila priliku da sa američkim kolegama razgovara i o mogućoj tematskoj konferenciji koja bi se organizovala u Crnoj Gori. Učešće profesorice Jovović podržali su Ambasada SAD i U. S. State Department, zahvaljujući kome je 2011. godine, koristeći JFDP stipendiju, provela jedan semestar na Univerzitetu Stenford.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.