Profesori o Ljetnjoj školi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr Sanja Ćetković

''Pohađala sam kurs Positive Psychology, The Science Behind Flourishing Individuals and Organisations.

Sve je bilo fantastično, organizacija, predavači na kursu, univerzitet je izuzetan u svakom pogledu, smješten u predivnom ambijentu, okružen šumom sa svih strana. Sadržaj kursa je takođe bio odličan i prevazišao je moja očekivanja.

Grad je predivan, ljudi nevjerovatno ljubazni i predusretljivi. Ne znam šta drugo da kažem osim da ću se vratiti tamo kad tad.''

Mr Jovana Đurčević

''Marija Mijušković i ja smo pohađale kurs How to become an excellent lecturer, zahvaljujući kome se mogao steći uvid u razne savremene i inovativne metode učenja na visokoobrazovnim institucijama. Kroz intenzivan trening, stečena su znanja za korišćenje elektronskih platformi, rad u multikulturalnim grupama, formulisanje nastavnih planova i ishoda učenja, mentorski rad i slično.''

Doc. dr Vanja Vukićević-Garić

''Iskustvo boravka u Holandiji je meni bilo divno i dragocjeno, u svakom smislu.

Pohađala sam kurs iz positivne psihologije, moderne psiholoske discipline koja se bavi poboljšanjem kvaliteta života i rada, kako pojedinaca tako i instutucija/organizacija. Bavili smo se i teorijom, ali više metodama i praktičnim vježbama koje pospješuju sljedeće:

motivaciju, dobre odnose sa sobom i drugima, kreativnost, opuštenost, produktivnost, toleranciju, analitičnost, sagledavanje situacija (narocito problematičnih) iz različitih uglova, kako bi pomogli drugima i sebi.

Bilo je sve odlično organizovano, poučno, sjajan ambijent, komunikacija, da ne pominjem najsavremeniju opremu koja maksimalnoolakšava stvari.

Ostvarili smo i značajne kontakte, koji mogu kasnije rezultirati i nekim zajedničkim radovima. Najzad, u interdisciplinarnosti je budućnost, to smo nekako svi još bolje tamo uvidjeli.

Društvene aktivnosti su takođe bile sjajne!''

Doc. dr Saša Simović

Saša Simović pohađala je kurs Things to Remember: Materiality, Memory and Identity. Na predavanjima i seminarima organizovanim tokom kursa polaznici su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najvažnijim recentnim istraživanjima, dostignućima i literaturom u domenu kulturoloških studija sjećanja, studija materijalne kulture, „materijalističkim preokretom“ u humanističkim i društvenim naukama, kao i brojnim teorijama u oblasti kulturoloških studija sjećanja.

Dr Milena Mrdak-Mićović

''Pohađala sam kurs Gender & Diversity: Core Concepts of Society and Science, o pitanjima roda i različitostima: osnovni koncepti iz domena nauke i društva.

Ovaj kurs osmišljen je na način što polaznicima nudi pojašnjena ključnih koncepata i pristupa u studijama o polu i raznolikosti, te zalazi u pitanja interseksualnosti, sa posebnim osvrtom na analizu pitanja polova, roda, klase, rase, etničke pripadnosti i seksualnosti u istorijskim i savremenim debatama u društvu i nauci. Kursom su obuhvaćene sve one teme od fundamentalnog značaja za društvene promjene, te pitanja (ne)jednakosti u najrazličitijim sferama, od sociologije, preko istorije, pa do lingvistike i metodologije istraživanja. Svako predavanje pratila je posebna radionica, a polaznici su bili u obavezi da samostalno obrade problem kojim su se bavili.''

Dr Branka Živković

Pohađala je i uspješno završila intenzivan Qualitative Methods Course, a predavač na pomenutom kursu bio je prof. dr Huib Ernste. Kurs je imao za cilj nadogradnju stečenih znanja o kvalitativnim metodama u istraživanjima u oblasti društvenih nauka, ovladavanje određenim tehnikama i primjenom odgovarajućih softvera u kvalitativnoj analizi.

Dr Olga Vojičić-Komatina

''Boravak u Holandiji je bio divan. Odmah da se ispravim, kao što su nas i oni ispravljali, Holandija nije dobar naziv za tu zemlju jer je Holandija jedna oblast ili pokrajina u Nederlandu, dakle, oblast u kojoj smo mi upravo bili, ali cijela zemlja je, zapravo, Nizozemska.

Zemlja izuzetne arhitekture, crvene opeke po novim i starim zdanjima, čak i po kaldrmi, zemlja piva, kanala, cvijeća, bicikala... Zemlja velikih prozora, zemlja koji voli svjetlost, zemlja u kojoj nema mraka, skoro pa ga nema, jer se smrkava u 22h! U dan počinje u pola 4! 

Bicikla voze svi, stari, mladi, malci, ama svi, a bicikla su velika, raznovrsna, sa velikim korpama naprijed i nazad...

Izuzetno su kulturni, kolonijalna superiornost viševjekovna, osjeća se u njima i na  njima, radi se o jako bogatoj zemlji sa izrazitom multikulturalnom spoznajom. Budući da su u njihovu zemlju uvijek dolazili stranci svih vjera, nacija i boja, potpuno im je nepoznata naša balkanska preraspodjela na religije i rigidne kanone. Svi govore engleski nezavisno od starosne dobi i obrazovanja.

U Najmehenu koji je univerzitetski centar, jedan od vodećih u zemlji, osjećali smo se dobro i sigurno, ponajviše zbog toga što je njihova sistematičnost, studioznost i nadasve osjećaj za dobru organizaciju, savršena/savršen u svakom pogledu, po svim aspektima! Ja sam slušala kurs Things to Remember , koji se bavi kolektivnim pamćenjem i identitetima, i to kroz perspektivu literature, teorije fotografije, istorije, geopolitike. Predavači su bili izuzetni.

Toplo preporučujem svima!''

Dr Natasa Krivokapić

Pohađala je kurs pod nazivom Kvalitativne metode. Cilj ovog kursa je bio da pruži pregled  različitih kvalitativnih istraživačkih metoda, njihovih naučnih i teorijskih osnova,dublje znanje o pozadini i osnovnim principima različitih tehnika za analizu kvalitativnih podataka, što istraživaču omogućava da napravi pravi metodološki izbor uz osiguranje teoretske konzistencije takvog metodološkog izbora. Tokom kursa polaznici su u analizi empirijske građe koristili program Atlas Ti koji služi za kvalitativnu analizu tekstualnih, grafičkih i vizuelnih podataka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.