Posjeta studenata magistarskih studija Filološkog fakulteta NBCG „Đurđe Crnojević“ na Cetinju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti magistarskih studija sa Filološkog fakulteta su,  4. novembra 2020. godine, u okviru predmeta Tehnika naučnog rada sa profesoricom Dušankom Popović, posjetili NBCG „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Cilj posjete bio je da se unaprijede znanja i vještine potrebne za snalaženje u bibliotečkom, kako virtulenom, tako i stvarnom prostoru, neophodne za korišćenje bibliotečkih izvora tokom istraživačkog naučnog rada.

Program posjete obuhvatio je obilazak biblioteke i upoznavanje sa njenim odjeljenjima, njihovim funkcionisanjem i zadacima. Nakon obilaska, uslijedila su predavanja o informacionoj i medijskoj pismenosti i njihovom značaju za korišćenje bibliotečkih izvora, zatim o korišćenju uzajamnog i lokalnog online kataloga, retrospektivnoj i nacionalnoj bibliografija i digitalnoj biblioteci Crne Gore.

Za postdiplomce posebno je interesantan sistem uzajamne katalogizacije u COBISS.CG, u kojem učestvuje 28 crnogorskih biblioteka (nacionalna, univerzitetske, javne, specijalne i školske biblioteke), a sadrži više od 432.000 bibliografskih zapisa. COBISS.NET (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) naziv je mreže koja međusobno povezuje nacionalne bibliografske sisteme Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i koja omogućava besplatan protok bibliografskih informacija. COBISS Crna Gora (COLIB.CG) predstavlja faktografsku bazu podataka svih crnogorskih biblioteka i sastavni je dio sistema COBISS.Net.

Sve do sada objavljene sveske retrospektivne crnogorske bibliografije od 1494. do1994. (CB) digitalizovane su i objedinjene, čime je olakšan pristup ovoj obimnoj količini bibliografskih informacija. Retrospektivne nacionalne bibliografije nastaju iz težnje za prikazivanjem cjelokupnog duhovnog stvaralaštva jednog naroda, izraženog kroz formu štampane riječi ili u drugom obliku. One predstavljaju jedinstven izvor informacija za proučavanje svih oblasti društvenog života. Nacionalna zbirka Montenegrina obuhvata crnogorske knjige i crnogorsku periodiku. Njeno popunjavanje se vrši po istim kriterijumima, po kojima se proširuje i crnogorska nacionalna bibliografija. Ona uključuje: publikacije čiji su autori (stvarni autori, prevodioci, sastavljači antologija, ilustratori, fotografi…) rođeni u Crnoj Gori ili su porijeklom iz Crne Gore; publikacije objavljene/izdate ili štampane na teritoriji današnje Crne Gore − nezavisno od autorstva i tematike i publikacije tematski vezane za Crnu Goru − bez obzira na autorstvo, jezik i mjesto izdanja.

Studenti su dobili i korisne informacije vezane za bibliotekarstvo širom svijeta, posebno mogućnosti korišćenja inostranih resursa preko Nacionalne biblioteke Crne Gore i njenog sajta zahvaljujući međunarodnoj saradnji koju je ova institucija ostvarila sa TEL-om (The European Library), Europeanom (Evropska virtuelna biblioteka, muzej i arhiv), Forumom slovenskih kultura, CSEE-om (Kolekcija naconalnih biblioteka istočne i jugoistočne Evrope) i dr.

Nakon predavanja, studenti su obišli i odjeljenje u kojem se čuvaju i restauriraju stare i rijetke knjige smješteno u zgradi bivšeg francuskog poslanstva, koje sadrži oko 10.000 bibliotečkih jedinica, u koje spadaju inkunabule, postinkunabule, stare knjige (ćirilične knjige štampane do 1868,  a latinične do 1800. godine), rijetka izdanja i minijature, kao i devet izuzetno značajnih rukopisnih knjiga.

Predavanja su realizovali zaposleni u biblioteci, u skladu sa oblastima kojima se bave: mr Vesna Kovačević, mr Vjenceslava Ševaljević, mr Đurđa Martinović–Lompar, Milenija Vračar, Milorad Milović i Zorica Sjekloća.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.