Nova objava - 16.04.2020 14:33




Poštovani studenti,

         

Naš prvi sljedeći zadatak iz vježbi iz Ruske književnosti 4 – Realizam 2 vezan je za predavanja koja je predmetni profesor započeo o Tolstoju. Tokom prvog, uvodnog predavanja, upoznali ste se sa osnovnim biografskim podacima o životnom putu velikog pisca i o njegovom odnosu prema suštinskim pitanjima tadašnjeg društvenog trenutka u Rusiji. Svakako uz poseban akcenat na odnos Tolstoja prema obespravljenom ruskom narodu, najnižim društvenim slojevima, seljaštvu...

U okviru predavanja, shodno programu, biće ukazano i na kraće prozne forme ovog pisca, to jest, pripovijetke. Biće riječi i o njegovom dramskom opusu. Posebno će biti analizirana dva najveća Tolstojeva romana: “Rat i mir” i “Ana Karenjina”.

          U svjetlu časova naših vježbi iz navedenog predmeta, kao i samog ispita, imajući u vidu da je riječ o opsežnim romanima od po nekoliko stotina stranica, sugerišem da prvo, što prije, pristupite čitanju romana “Rat i mir”, koji je Tolstoj završio 1869. godine. Zatim treba čitati “Anu Karenjinu”, roman koji je Tolstoj završio 1877. godine. Od kraćih proznih formi pročitajte pripovijetku “Smrt Ivana Iljiča” (1886), kao i jednu od dvije drame Tolstoja, po izboru, koju pronađete, “Vlast tame” (1886), ili “Živi leš” (1900).

          Za početak, iako u ovim otežanim uslovima, treba da pronađete navedenu čuvenu pripovijetku Tolstoja “Smrt Ivana Iljiča”. U slučaju da tekst ne možete pronaći na našem jeziku, na ruskom sajtu rambler.ru možete ga lako naći na ruskom. A već posjedujete dovoljan nivo poznavanja ruskog jezika da djela u većini slučajeva možete čitati i na ruskom.

Na moj mejl treba da pošaljete vaše tumačenje navedene priče Tolstoja. Nastojte da izdvojite ključne detalje iz sadržine štiva. Posebno se fokusirajte na stav pisca prema smislu života i životnim preokretima, koji u potpunosti bacaju novo svjetlo na životne vrijednosti i ljudsko trajanje. Tolstoj je upravo u tom svjetlu i dao sadržinu navedenog poznatog ostvarenja.

Taj vaš osvrt na pripovijetku “Smrt Ivana Iljiča” treba da iznosi do pet stranica u word-formatu, u nivou kraćeg seminarskog rada.

Radove pošaljite do sljedećeg utorka veče na moj mejl, po već uhodanoj proceduri.

Srdačno,

Dr Marina Koprivica



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.