Ciljevi i misija studijskog programa




 

Ciljevi studijskog programa

Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti je posvećen ciljevima koji podrazumijevaju širenje obrazovnih i naučnih iskustava, sa posebnim naglaskom na dalji razvoj znanja i sticanje vještina na polju lingvističke i književne naučne misli, odnosno da studentima omogući sticanje znanja potrebnih za stvaralačko uključivanje u nastavni proces, kao i naučnih kompetencija i vještina neophodnih za tumačenje lingvističke i književne problematike.

Kao ciljeve našeg studijskog programa ističemo ovladavanje teorijsko-metodološkim osnovama lingvistike kao nauke, ovladavanje sistemom i normom crnogorskog jezika na svim nivoima (ortografskom, ortoepskom, fonetskom, fonološkom, morfološkom, leksikološkom i sintaksičkom) u dijahroniji i sinhroniji, odnosno ovladavanje teorijsko-metodološkim aparatom proučavanja crnogorske književnosti, njenim dijahronijskim i sinhronijskim paradigmama, kao i osposobljavanje za imanentno i spoljašnje tumačenje pjesničkih, dramskih i proznih književnih djela, uspostavljanje njihovog mjesta unutar crnogorske, južnoslovenske i evropske književnosti, i njihov komparativni odnos prema djelima svjetske književne baštine.

Naš studijski program ima za cilj da mlade osobe, koje su željne pomenutih znanja, uputi u osnovne i temeljne oblasti nauke o jeziku i nauke o književnosti uopšte, koje će moći koristiti i u kontekstu proširivanja i primjene znanja, ne samo kada je crnogorski jezik u pitanju, već i šire. Studiranje je usklađeno sa savremenim tekovinama nauke o jeziku i nauke o književnosti, didaktike i metodike. Kroz istoriju i teoriju crnogorske književnosti, prolazi se postepeno i temeljno, počev od ranih tekstova sve do savremenih ostvarenja na crnogorskom jeziku sa posebnim akcentom na razvijanje slobodnog, kritičkog, analitičkog, kreativnog mišljenja i potenciranje upotrebne vrijednosti usvojenih teorijskih znanja. Nastava se izvodi u okviru predavanja i vježbi i zasnovana je na dinamičnoj komunikativnoj nastavi koja se ostavaruje kroz grupni i samostalni rad, prezentacije, diskusije, istraživački rad, čime se teorijsko znanje povezuje sa praktičnim sadržajima.  Svrhovito odabranim predmetima studenti se osposobljavaju za permanentno obrazovanje, samoobrazovanje i praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina. U mogućnosti su da se individualno i profesionalno razvijaju, da samostalno rasuđuju  i prezentuju usvojene činjenice, razvijaju svijest o potrebi svih nivoa komunikacije u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

 

Naša misija

 Kao relevantne elemente misije Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti izdvajamo sljedeće:

  • pružanje studentima stručnih znanja koja odgovaraju novim zahtjevima lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice;
  • kontinuirano inoviranje nastavnih planova i programa sa ciljem obezbjeđivanja širokog spektra naučnih disciplina koje će biti ponuđene studentima;
  • podsticanje efikasnosti studiranja na svim nivoima (osnovne, specijalističke, postdiplomske studije itd.);
  • njegovanje stalne komunikacije sa studentima kako bismo bili u mogućnosti da u potpunosti odgovorimo na njihove sugestije, da izađemo u susret njihovim sugestijama i potrebama.

Vođeni potrebom za stručnjacima iz ove oblasti, svoju misiju shvatamo kao društveno izuzetno važnu, a svoje studente za nosioce budućeg razvoja ne samo struke već i opšteg društvenog napretka. Predavanja i vježbe usko vezane za polje metodike nastave koncipirane su u skladu sa najsavremenijim svjetskim i stručnim tendencijama, sa osnovnim ciljem stvaranja kompetentnog stručnog kadra.

 

Vizija studijskog programa

Naš studijski program prepoznaje sljedeće aktivnosti i načela kao osnovne elemente vizije svog daljeg razvoja i organizacionog usložnjavanja:

  • biće otvoren i komunikativan, da bi bio konkurentan i komparabilan, integrisan da bi bio koherentan, fleksibilan da bi se mogao mijenjati u skladu sa vremenom i zahtjevima društva i naučne zajednice;
  • implementiraće internacionalne standarde školovanjem kadrova koji će se uspješno uklapati u globalno društvo;
  • upotpuniće primjenu nove obrazovne tehnologije i podsticaće saznajne procese;
  • u svim oblastima svog djelovanja razvijaće sistem obezbjeđivanja kvaliteta slijedeći principe stalnog unapređivanja i implementacije savremenih naučnih i nastavnih dostignuća;
  • uspostaviće najviše standarde i kriterijume u svim oblastima naučnoistraživačkog rada, kako bi doprinio očuvanju i unapređivanju filologije.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.