O Studijskom programu




SP Engleski jezik i književnost obrazuje nastavnike engleskog jezika, kao i prevodioce za engleski jezik.

Engleski jezik je zastupljen u kurikulumima svih razreda osnovnih i srednjih škola, kao i u programima predškolskih, pa i visokoškolskih institucija. Zato je Crnoj Gori u kontinuitetu potreban veliki broj nastavnika engleskog jezika, budući da je strateško opredjeljenje države postizanje visokog nivoa znanja ovog stranog jezika od strane svih učenika i studenata.

S druge strane, studijski program nudi i poseban Master prevodilaštva, koji obezbjeđuje mnogo veću fokusiranost na prevođenje u odnosu na klasične studije filologije – na Prevodilaštvu se puna pažnja poklanja prevođenju stručnih tekstova iz oblasti prava, ekonomije, turizma itd., odnosno ovladavanju tehnika prevođenja ovih tekstova. U procesu evropskih integracija i naročito nakon pristupanja EU, Crnoj Gori biće potreban veliki broj dodatnih stručnih prevodilaca koji su dobro obučeni za svoj posao i posjeduju kompetencije koje im omogućavaju da polože vrlo zahtjevne ispite za prevodioce u Evropskom direktoratu za prevođenje.

Nije manje značajan ni razlog što se odlično znanje engleskog jezika traži u mnogim zanimanjima, te se, u kombinaciji sa nekim drugim stručnim kompetencijama, svršeni studenti ovog studijskog programa mogu zapošljavati u velikom broju sektora.

Studijski program za engleski jezik i književnost domaćin je brojnih međunaordnih konferencija, kao i gostovanja renomiranih domaćih i svjetskih naučnika, umjetnika, kao i radnika iz oblasti kulture. Studijski program za engleski jezik i književnost takođe učestvuje u brojnim programima međunarodne saradnje i razmjene studenata i nastavnog osoblja. Ovim, kao i izdanjem brojnih tomova naučnog i stručnog karaktera, Studijski program za engleski jezik i književnost ostvario je prepoznatljivost na širokom međunarodnom nivou.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.