Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813 – 1814. godine)




Kulturni centar Nikola Đurković, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Centralna univerzitetska biblioteka – odjeljak Pomorska biblioteka Kotor, organizuju otvaranje obnovljene Izložbe dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814. godine) u četvrtak, 14. 12. 2017. godine u 19 sati u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložba se realizuje u okviru implementacije projekta Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814. godine) koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

U zgradi Pomorske biblioteke je u oktobru 1813. godine izglasano Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore na zajedničkoj skupštini ta dva entiteta. Tom prilikom formirana je zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija, kojom je predsjedavao Petar I Petrović Njegoš. Sjećanje na dešavanja u vezi sa Ujedinjenjem Boke i Crne Gore, u kojima je upravo zgrada Biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na našim prostorima s početka XIX vijeka, čuva se u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke.

Obnova izložbene postavke o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske ima veliki značaj u čuvanju i popularizaciji kulturne baštine Boke i Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.