Predavanje prof. Maurera: Digitalizacija nasljeđa i forum tehnologija




Predavanje prof. Maurera: Digitalizacija nasljeđa  i forum tehnologija

Profesor Herman Maurer sa Tehnološkog univerziteta u Gracu (Austrija) predstavio je interaktivnu bazu podataka Austria-Forum, kao i softverski paket NID (Net-Interactive Documents) Centralnoj univerzitetskoj biblioteci i Centru informacionog sistema Univerziteta Crne Gore.

Strateški plan Univerziteta je da razvije nacionalnu platformu Montenegro-Forum, čiji bi nosioci realizacije bili upravo Centralna univerzitetska biblioteka i Centar za informacioni sistem. 

Austria-Forum je digitalna baza podataka austrijske kulture, nasljeđa i znanja sa više od četiri miliona multimedijalnih unosa i skoro 4.000 digitalizovanih knjiga, koja iznad svega omogućava višeslojnu interakciju korisnika sa sadržajem platforme. NID je digitalna biblioteka knjiga koja takođe omogućava progresivnu komunikaciju korisnika sa sadržajem platforme, od bazičnih komentara i dodataka do živih diskusija korisnika.    

Pored Austrije, na tragu osmišljenog koncepta i napredne tehnologije, nacionalne forume kreirale su i Australija, Novi Zeland, Srbija...

Austria-Forum: https://austria-forum.org/ 

NID: https://www.nid-library.com/

Prezentacija je odražana preko Zoom platforme, a može se pogledati u priloženim video snimcima:

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.