Objavljena Bibliografija doktorskih disertacija Univerziteta Crne Gore 1974-2022




Objavljena Bibliografija doktorskih disertacija Univerziteta Crne Gore 1974-2022

Univerzitet Crne Gore objavio je e-publikaciju Doktorske disertacije Univerziteta Crne Gore 1974–2022: bibliografija odbranjenih radova, autora mr Ognjena Savića.

Ova bibliografija donosi prvi sveobuhvatan i sistematizovan stručni pregled doktorata odbranjenih u najstarijoj i najvećoj ustanovi visokog obrazovanja u Crnoj Gori, od njenog osnivanja, 29. aprila 1974. godine, do 31. decembra 2022. godine. U tom periodu je ukupno 423 postidiplomca steklo zvanje doktora nauka iz svih bazičnih naučnih oblasti, od prirodnih, društvenih i tehničko-tehnoloških, do medicinskih, poljoprivrednih i humanističkih.

Kako autor navodi u predgovoru knjige, prva doktorska disertacija odbranjena je 7. juna 1975. godine, na tadašnjem Tehničkom fakultetu, nepunu godinu nakon što je Univerzitet počeo sa radom, pri čemu je do kraja 2022. u zvanje doktora nauka promovisano 246 muškaraca i 177 žena. Najveći broj doktorata odbranjen je 2016. (24) i 2014. (23), dok je najviše disertacija odbranjeno na Ekonomskom (106) i Elektrotehničkom fakultetu (64).

E-publikacija je dostupna na linku: https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_3/objava_177792/fajlovi/disertacije.pdf   

Bibliografija je podijeljena na petnaest cjelina, koje odgovaraju nazivima fakulteta na kojima su doktorati odbranjeni odnosno fakultetima u okviru kojih se danas izučavaju naučne oblasti u kojima su sticana doktorska zvanja. Unutar svake fakultetske cjeline građa je razvrstana hronološki prema datumu odbrane, dakle od najstarije do najmlađe. Imajući na umu da je riječ o prvoj bibliografiji doktorata na nivou Univerziteta, prije stručnog opisa građe dat je tabelarni popis svih disertacija u hronološkom poretku.

Bibliografija sadrži i četiri registra: doktora nauka UCG, doktora nauka po fakultetima, mentora i članova Komisije, kao i predmetni registar.

Ognjen Savić je viši bibliotekar Centralne univerzitetske biblioteke Univerziteta Crne Gore, magistar komparativne književnosti i bibliotekarstva. Kao autor i priređivač objavio je više publikacija i stručnih članaka iz oblasti bibliotekarstva, dok je kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Arto iz Podgorice potpisao skoro 20 knjiga, prvenstveno avangardnih pisaca svjetske književnosti i savremene crnogorske kratke proze i poezije (Masedonio Fernandes, Rober Desnos, Antonen Arto, Eduardo Lalo, Mišel Bitor, Žorž Perek, D. H. Lorens, Anri Mišo, PAF kratke priče I, PAF kratke priče II, PAF poezija...).

Urednici Bibliografije su prof. dr Irena Orović, mr Bosiljka Cicmil i mr Dejan Lučić. Recenzent je Milorad Milović, lekturu potpisuje mr Nevena Brkuljan, grafičko oblikovanje Ivan Živković, a prelom Suad Salagić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.