Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama - 5. oktobar




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore i ovog 5. oktobra organizuje Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama.

Obilježavanje Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama podrazumijeva organizovanje nekoliko programa i akcija u univerzitetskim i narodnim bibliotekama, čiji je cilj da podsjeti javnost na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja, odnosno u izgradnji društva znanja, kao i da doprinese podizanju nivoa stručnosti bibliotečkog osoblja u cjelini. U ovoj manifestaciji učestvuju univerzitetske, narodne, visokoškolske i specijalne biblioteke, kao i Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Zahvaljujući inicijativi Centralne univerzitetske biblioteke da sve narodne biblioteke u Crnoj Gori podrže akciju pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE, trinaest narodnih biblioteka u Crnoj Gori (Cetinje, Kotor, Podgorica, Berane, Herceg Novi, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plav, Budva, Danilovgrad, Bijelo Polje, Bar) 5. oktobra će besplatno izdavati članske karte svim zainteresovanim crnogorskim studentima, bez obzira na to da li studiraju na državnom ili privatnim univerzitetima. Cilj ove akcije je dodatni doprinos afirmaciji bibliotečko-informacione struke, ali i podrška visokom obrazovanju u Crnoj Gori.

Pored toga, manifestacija Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama podrazumijeva i organizovanje prezentacija i predavanja namijenjenih akademskom osoblju, studentima i bibliotekarima. Programi će se održati 5. oktobra u sjedištu Centralne univerzitetske biblioteke, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, kao i u njenom odjeljku, Pomorskoj biblioteci u Kotoru. Tim povodom, Centralna univerzitetska biblioteka će održati prezentraciju korisnicima biblioteke o korišćenju elektronskih servisa biblioteke (e-kataloga, baza podataka, Digitalnog repozirotijuma…). Slične akcije održaće se u narodnim bibliotekama u Kotoru i Beranama.

Više podataka o navedenim programima, koji se realizuju u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana, možete pronaći u Agendi koja se nalazi u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.