Besplatne članske karte za studente povodom Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore je danas realizovala manifestaciju Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama.

U bibliotekama širom Crne Gore, organizovane su akcije, programi i edukativne prezentacije namijenjene studentima, akademskom osoblju i bibliotekarima.

Trinaest narodnih biblioteka u Crnoj Gori podržalo je akciju Biblioteka za studente, u okviru koje će se danas besplatno izdavati članske karte svim zainteresovanim crnogorskim studentima, bez obzira na to da li studiraju na državnom ili privatnim univerzitetima.

U ovoj manifestaciji učestvuju narodne, univerzitetske, visokoškolske, specijalne biblioteke, kao i Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Glavni program se održava na Univerzitetu Crne Gore, odnosno u Centralnoj univerzitetskoj biblioteci i njenom odjeljku u Kotoru – Pomorskoj biblioteci.

Bibliotekari, predstavnici akademske zajednice, studenti i svi potencijalni korisnici biblioteka danas su imali priliku da prisustvuju  predavanjima, prezentacijama i radionicama iz raznih oblasti bibliotečko-informacione djelatnosti.

Jedan od programa namijenjen korisnicima, prije svega studentima, odnosi se na edukaciju u vezi sa korišćenjem elektronskih servisa i resursa Centralne univerzitetske biblioteke (e-kataloga, baza podataka, Digitalnog arhiva Univerziteta Crne Gore i dr.). Takva obuka održana je u čitaonici CUB-a u zgradi Tehničkih fakulteta, koju su održale nadzornice u čitaonici Tanja Đurović i Danijela Boljević. 

Na otvaranju radionice u Rektoratu, direktorka CUB-a kazala je da se današnja manifestacija realizuje na svim partnerskim univerzitetima Zapadnog Balkana u okviru Erasmus+ projekta Servisi podrške bibliotečkoj mreži: modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga (akronim LNSS).

„Cilj ove manifestacije, koja se u Crnoj Gori održava 5. oktobra svake godine, jeste da animira i podsjeti cijelu crnogorsku zajednicu i javnost na značaj i ulogu bibliotečko-informacione djelatnosti i biblioteka u obrazovanju, nauci, istraživanju, kulturi i svakodnevnom životu uopšte. Osim toga, cilj manifestacije, s obzirom na izbor tema i aktivnosti, svakako je i podizanje nivoa stručnosti, vještina  kvalifikacija bibliotečkog osoblja“, naglasila  je direktorka Cicmil.

Ona je dodala da  Narodna biblioteka „dr Radovan Lalić“ iz Berana i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, učestvuju u manifestaciji i sa  sopstvenim programima i prezentacijom svojih korisničkih servisa i usluga.

Učesnike skupa direktorka Cicmil je upoznala i sa rezultatima projekta Erasmus+ programa LNSS koji je 2015. pokrenut s ciljem da se modernizuju biblioteke i poveća nivo stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktorka Cicmil se na kraju zahvalila svim bibliotekama i bibliotekarima širom zemlje koji na inicijativu CUB-a sve aktivnije učestvuju u ovoj manifestaciji i daju značajan doprinos jačanju mjesta i uloge bibliotečke djelatnosti na dobrobit korisnika i cijele društvene zajednice.

Posebnu zahvalnost, dodala je, CUB duguje i dugogodišnjim partnerima i saradnicima na planu nabavke i korišćenja elektronskih baza podataka na EBSCO platformi, kao i Erasmus+ Nacionalnoj kancelariji u Crnoj Gori i Centru za međunarodnu saradnju UCG zbog ukazane porške u radu na međunarodnim projektima.

 

Govor direktorke CUB-a Bosljke Cicmil dostupan je ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.