Postupak priznavanja kredita stečenih tokom mobilnosti




Postupak priznavanja kredita stečenih tokom studentske mobilnosti vrši se prema usvojenim Pravilima o međunarodnoj mobilnosti studenata Broj: 03-810 od 20.11.2018. godine.

Ugovor o učenju (LA) predstavlja obavezujući dokument koji potpisuje studenti, matični univerzitet i univerzitet domaćin. Ugovor o učenju garantuje studentu da će krediti tokom perioda mobilnosti biti u potpunosti priznati. Ugovor o učenju se odobrava prije mobilnosti i predstavlja prvi korak za priznavanje. Nakon završetka perioda mobilnosti, univerzitet domaćin šalje Prepis evidencije matičnom univerzitetu i studentu. Student šalje zahtev za priznavanje akademskom koordinatoru/prodekanu za međunarodnu saradnju na fakultetu, nakon čega kreće postupak priznavanja. Priznavanje je regulisano Pravilnikom o međunarodnoj mobilnosti studenata i vrši se na nivou pojedinačnih univerzitetskih jedinica od strane Komisije za mobilnost, dok su prorektor za internacionalizaciju  i Kancelarija za međunarodnu saradnju otvoreni za pomoć kako studentima na razmjeni, tako i akademskim koordinatorima/prodekanima za međunarodnu saradnju na jedinicama.

Nakon završetka mobilnosti student je obavezan da, najkasnije u roku od 45 dana, prodekanu za međunarodnu saradnju matične jedinice, odnosno prodekanu u čijoj je nadležnosti međunarodna mobilnost, dostavi prepis ocjena sa institucije domaćina ili potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi od ustanove odnosno kompanije u kojoj je praksa obavljena.

Po završetku dijela studijskog programa na instituciji domaćinu odlazni student nastavlja studije na matičnoj instituciji i prenosi kredite za uspješno položene ispite.
Priznavanje stečenih kredita ostvaruje se na osnovu ugovora o studiranju (učenju). Kada je odlazni student u programu mobilnosti u instituciji koja ne koristi ECTS kredite, u ugovor o studiranju (učenju) upisuju se izvorni krediti.
Nakon priloženog prepisa ocjena ostvarenih u periodu mobilnosti na matičnoj instituciji se pokreće postupak priznavanja predmeta navedenih u ugovoru o studiranju (učenju), njima pripadajućih kredita i odgovarajućih ocjena.
U postupku konverzije ocjena dobijenih u sistemu koji nije isti kao sistem ocjenjivanja a Univerzitetu (brojčano ocjenjivanje, više od pet ocjena u sistemu) koriste se konverziona pomagala (tablice) razvijene na Univerzitetu.
U slučaju da Univerzitet nema definisanu konverzionu tabelu za dati sistem ocjenjivanja, konverzija će se vršiti na osnovu podataka i tabela koje dostavi univerzitet domaćin.
U predmetu kod kojeg preklapanje u programu ili ishodima učenja iznosi više od 50% i ukoliko je odlazni student položio ispit iz tog predmeta, priznaje se predmet, broj  stečenih ECTS kredita i ocjena.
U slučaju da se broj stečenih ECTS kredita predmeta koji se priznaje ne poklapa sa brojem kredita koje ima odgovarajući predmet na matičnoj instituciji, vrši se izjednačavanje sa brojem kredita predmeta na matičnoj instituciji.
U slučaju da je predmet odslušan, a nije položen ispit na instituciji domaćinu, matična institucija može odlaznom studentu po povratku dozvoliti da pristupi polaganju ispita bez ponovnog slušanja tog predmeta.
Ako preklapanje u programu ili ishodima učenja iznosi manje od 50%, odlaznom studentu se stečeni ECTS krediti i ocjena mogu priznati kao izborni predmet ili se navesti u Dodatku diplome (Diploma supplement).
Izborni predmet koji se prizna na ovaj način ne mora odgovarati ponudi izbornih predmeta na matičnoj instituciji.
Pri priznavanju ECTS kredita nije obavezno da oni budu stečeni samo polaganjem ispita. ECTS krediti stečeni polaganjem mogu biti zamijenjeni onima koji bi se po nastavnom programu matične institucije ostvarili kroz druge oblike nastave (seminare, naučni rad) i obrnuto.
Sve ocjene ostvarene na instituciji domaćinu koje je moguće pretvoriti u nacionalni sistem ocjenjivanja ulaze u prosjek ocjena studija na matičnoj instituciji.
Ocjene koje nije moguće konverzijom pretvoriti u nacionalni sistem ocjena (npr. položio – nije položio) upisuju se u Dodatku diplome u izvornom obliku i ne ulaze u prosjek ocjena studija na matičnoj instituciji.
Obavljena stručna praksa upisuje se u obliku kako je institucija domaćin, odnosno ustanova ili kompanija u kojoj je praksa obavljena, navela u potvrdi o stručnoj praksi.
U postupku priznavanja stečenih kredita i odgovarajućih ocjena prodekan za međunarodnu saradnju, odnosno prodekan u čijoj je nadležnosti međunarodna mobilnost, koji u ime organizacione jedinice potpisuje ugovor o studiranju (učenju),
priprema prijedlog (ako je potrebno i prijedlog konverzije kredita i ocjena) Vijeću organizacione jedinice.
Verifikaciju ostvarenih rezultata studenta u periodu mobilnosti vrši Vijeće organizacione jedinice, na isti način kao i verifikaciju rezultata ostvarenih na matičnoj instituciji.
U slučaju da je student ostvario rezultate iz predmeta, stručne prakse ili vještina, koji se ne priznaju na matičnoj instituciji, jer po svojoj prirodi nijesu sastavni dio studijskih programa matične institucije, organizaciona jedinica može ostvarene rezultate unijeti u Dodatku diplome (Diploma supplement).
Odlazni student tokom perioda mobilnosti zadržava status koji je na Univerzitetu imao prije svog odlaska.
Odlazni student nije za vrijeme trajanja mobilnosti oslobođen plaćanja školarine na matičnoj instituciji, ali jeste na instituciji domaćinu, ukoliko sporazumom nije drugačije određeno.
Obaveze odlaznih studenata kod mobilnosti po osnovu sporazuma
U okviru odabranog programa, student na instituciji domaćinu u jednom semestru mora prijaviti najmanje 20 ECTS kredita.
Izuzetno, stav 1 ovog člana ne primjenjuje se na boravak predviđen za izradu specijalističkog, magistarskog ili doktorskog rada.
U slučaju da student na instituciji domaćinu ne ostvari broj ECTS kredita naznačenih u ugovoru o studiranju (učenju), razliku ECTS kredita ostvaruje nakon povratka, na matičnoj instituciji.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.