CEEPUS




CEEPUS -Central  European Exchange Program for University Studies,  obezbjeđuje stipendije za studente osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija i univerzitetske profesore za studijski boravak, kurseve jezika, intenzivne kurseve (ljetnje škole i obuka mladog nastavnog kadra) i studentske ekskurzije u nekoj od zemalja članica CEEPUS programa.

U program su  uključene sljedeće države: Austrija, Bugarska, Republika Slovačka, Češka Republika, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Srbija,Rumunija, Albanija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prednost u dobijanju CEEPUS stipendija imaju studenti fakulteta koji su uključeni u određene CEEPUS mreže, a to su Ekonomski, Prirodno-matematički, Građevinski, Filozofski i Medicinski fakultet.

Osim studenata sa fakulteta koji su uključeni u CEEPUS mreže, za CEEPUS stipendije mogu konkurisati i studenti svih ostalih fakulteta u Crnoj Gori, kao tzv. freemover-i. Mogućnost dobijanja stipendije freemoveri imaju ukoliko ostane neiskorišćen određen broj stipendija nakon redovnih konkursa.

Kako se prijaviti?

Redovni konkursi za prijavljivanje za CEEPUS stipendije na fakultetima koji su uključeni u CEEPUS mreže, odnosno Ekonomskom, Prirodno-matematičkom, Građevinskom, Filozofskom i Medicinskom fakultetu objavljuju se u sljedećim terminima:

- za zimski semestar- od 1. maja do 01. juna

- za ljetnji semestar- od 01. oktobra do 31. oktobra.

Ukoliko ne studirate na nekom od pomenutih fakulteta, za stipendije se možete prijaviti u sljedećim terminima:

- za zimski semestar- od 1. maja do 15. jula

- za ljetnji semestar- od 15. maja do 30. novembra.

Da biste se prijavili, potrebno je da se prvo registrujete na sajtu www.ceepus.info (gornji desni ugao, login/register), kako bi se dobilinalog i šifru potrebne za pounjavanje aplikacije.

Studenti Ekonomskog,Prirodno-matematičkog, Građevinskog, Filozofskog i Medicinskogfakulteta ne dostavljaju dodatna dokumenta uz aplikaciju, a svim otalima potrebno je i:

- pozivno pismo od strane institucije na kojoj žele studirati  (Host Institution)

- potvrdu od strane institucije na kojoj žele studirati da su oslobođeni plaćanja školarine

- potvrdu od fakulteta da će studijski period koji provedu na inostranoj instituciji i ispiti koje tamo polože biti priznati po povratku i

- dva pisma preporuke, koja moraju potpisati profesori.

Detaljnije informacije na sajtu www.ceepus.info

NAPOMENA: Ceepus programom administrira Ministarstvo prosvjete.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.