Karavan Evropskog istraživačkog savjeta u Crnoj Gori




Ministarstvo nauke i Generalni direktorat za istraživanje i inovacije Evropske komisije organizuju EIC Roadshow in Montenegrou četvrtak, 19. septembra, u Hotelu Podgorica, s početkom u 9.00 časova.

Događaj ima za cilj da predstavi novitete u podršci inovacijama kroz EU program Horizont 2020, u okviru aktivnosti Evropskog savjeta za inovacije (EIC), mogućnosti za saradnju, prevashodno usmjerene na mala i srednja preduzeća koja se bave inovacijama, startap zajednicu i inovatore iz akademske zajednice. Prisutni će imati priliku da se upoznaju sa modalitetima finansiranja i podrške inovacijama u okviru Evropske unije.

Učesnike će na početku događaja pozdraviti g. Radosav Babić, generalni direktor u Ministarstvu ekonomije i g. Velibor Bošković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Podgorica, dok će glavna usmjerenja Evropske unije u oblasti inovacija predstaviti visoka predstavnica Evropske komisije, gđa Signe Ratso, zamjenica generalnog direktora u Generalnom direktoratu za istraživanja i inovacije (DG RTD).

Evropski savjet za inovacije (EIC), koji je dio Okvirnog programa Evropske unije za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020, kreirao je niz novih instrumenata podrške za inovativna mala i srednja preduzeća, inovativne startapove i timove na univerzitetima, i priprema veoma ambiciozan plan za period nakon 2020. godine u cilju kreiranja atraktivnog inovativnog ambijenta u Evropi.

Savjet (EIC) na raspolaganju ima četiri šeme finansiranja:

  • EIC Pathfinder
  • EIC Accelerator
  • Fast Track to Innovation (FTI) i
  • EIC Horizon Prizes.

Crna Gora, kao pridružena zemlja programa HORIZONT 2020, ima pravo na puni pristup svim sredstvima finansiranja, pod istim uslovima kao i države članice EU.

U prilogu je agenda događaja, a zainteresovani mogu prijaviti svoje učešće do 17. septembra, na sljedećem LINKU.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.