Gostujuće predavanje Nenada Pejića na FPN 24. oktobra




Sa studentima Fakulteta političkih nauka u četvrtak  24. oktobra, u 17.00 sati, o izazovima novinarstva razgovaraće dugogodišnji urednik Radija Slobodna Evropa, novinar Nenad Pejić.

Razgovor je fokusiran na dvije teme: Izvještavanje u vremenu krize Uticaj lažnih vijesti i društvenih mreža na novinarstvo - borba laži i istine. 

 „Sve je više svijesti o ogromnim štetama koje nastaju masovnim plasiranjem lažnih vijesti. Te štete nijesu samo političke nego i ljudske, društvene, sportske i slično. Konačno se shvatilo kolika je opasnost od 'svijeta nakon istine'. I na ličnom nivou korisnici društvenih mreža su sve svjesniji da se ne mogu osloniti na te platforme kao istinite izvore informacija. Vraća se povjerenje u tradicionalne medije i kako sada izgleda, profesionalno novinarstvo vraća udarac društvenim mrežama", izvod je iz knjige Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba - iluzija o nevinosti, koju će Pejić promovisati 23. oktobra u 18.00, U Etno džez klubu Sejedefa, u Podgorici.

Pejić je novinarsku karijeru započeo u Televiziji Sarajevo 1978. godine. Ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije odvela su ga u Radio Slobodna Evropa čiji je glavni urednik bio 17 godina. Predavač je na brojnim univerzitetima i to uglavnom na teme vezane za pravila izvještavanja u vremenu kriza.

Predavanje i promocija knjige u Podgorici je otvorena za sve zainteresovane.

Organizator događaja je Institut za medije Crne Gore, uz pomoć Ambasade Republike Češke u Podgorici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.