PREDAVANJA – 11. NEDJELJA NASTAVE




Poštovane kolege i koleginice,

Prema nastavnom planu predmeta Savremeni crnogorski jezik 2, za ovu sedmicu je predviđeno izučavanje Fonoloških alternacija po sonornosti (str. 228) i Fonoloških alternacija po tonalitetu (str. 232).

Kada je riječ o fonološkim alternacijama po sonornosti, prije svega, obratite pažnju na foneme koje podliježu ovim alternacijama i na uslove pod kojima se vrše alternacije po sonornosti, tj. alternacije po zvučnosti. Nakon toga, upoznaćete se sa morfološkom uslovima ovih alternacija, odnosno sa njihovom grafijom.

Fonoloških alternacija po tonalitetu, tj. po mjestu tvorbe ima više vrsta, ali su sve selektivnog karaktera pa obuhvataju pojedinačne foneme ili manje grupe fonema. Isto tako su i po rezultatu različite, kao i po strukturi. Prije svega možemo govoriti o alternacijama akutskih i gravisnih turbulenata z, s i h (o njihovoj sturkturi, morfološkoj perspektivi i obilježavanju), potom o alternaciji nazalnog laminara n (o njenoj sturkturi, morfološkim pozicijama i grafiji), kao i o tonalitetskim alternacijama periodika.

Za sve nejasnoće me možete kontaktirati putem telefona.

Srdačno,

Zorica Radulović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.