PREDAVANJA – 9. NEDJELJA NASTAVE




Dragi studenti, 

Materijal za nastavno gradivo iz Istorije crnogorskog jezika 2 − Morfologija, predviđeno za 6. april 2020. godine (Konjugacija), biće vam poslat putem i-mejla.

U vezi s ovom nastavnom jedinicom, neophodno je da istaknem da glagolski sistem razlikuje lične i nelične glagolske oblike. Lični glagolski oblici se dijele na proste i složene, odnosno na glagolska vremena, glagolske načine i glagolske rodove. Nelični glagolski oblici su prosti i obuhvatali su pet participa, infinitiv i supin.

U konjugacijskom sistemu našeg jezika tokom razvitka došlo je do krupnijih promjena. Glagolska vremena su se sačuvala, kao i imperativ i potencijal, dok se supin izgubio. Nekadašnje participe crnogorski jezik nije sačuvao kao posebne morfološko-sintaksičke kategorije − particip prezenta pasivni je iščezao iz jezika, a ostali participi su prešli u odgovarajuće glagolske priloge i pridjeve.

Narednog ponedjeljka ćete dobiti materijal i uputstva za učenje sljedeće nastavne jedinice (Prosti glagolski oblici). Za sve nedoumice me možete kontaktirati putem i-mejla.

Srdačno, 

Draško Došljak

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.