Profesor emeritus 2007: Prof. dr Ratko R. Božović




Profesor emeritus 2007: Prof. dr Ratko R. Božović

Prof. dr  Ratko R. Božović (1941-2016)  rođen je u  Miločanima pored Nikšića. Filozofski fakultet –  grupa za Sociologiju završio je u Beogradu, na  kojem je stekao i zvanje dr socioloških nauka. Radio je u nikšićkom Centru za kulturu i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, prolazeći kroz sva univerzitetska zvanja. Predavao je Sociologiju kulture, Sociologiju umjetnosti i  Sociologiju slobodnog vremena na redovnom i  postdiplomskom studiju.

Na Fakultetu za sport i fizičku kulturu predavao je Sociologiju fizičke kulture i Sociologiju sporta, dok je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju predavao Teoriju kulture sa  Sociologijom umjetnosti.  

Kroz čitav stvaralački opus, centralno mjesto u naučnom razmatranju usredsredio je na društvo i kulturu, ukazujući na dinamički karakter kulture; da sve promjene koje se dešavaju u  društvu izazivaju promjene i u kulturi. Polazeći od stava da svrha i cilj kulture  nije u tome da omoguće kvantitativan već kvalitativan razvoj čovjeka, promišljao je kulturu kao povijesno-stvaralačku praksu.

Urušavanje socijalizma, uvođenje višepartijskog sistema su mu bili „izazovi“ za praćenje i proučavanje društvenih pojava i promjena u razvoju našeg  društva. Pridržavajući se načela naučne objektivnosti i nepristranosti, identifikovao je društvene devijacije koje su uslovile poremećaj sistema vrijednosti. Često je stajao iza stava da „nema ekonomskog napretka društva bez moralnog  oporavka“. U kontekstu ove problematike i u cilju stvaranja boljeg i humanijeg  društva smatrao je da treba, da se „čuje“ riječ intelektualaca. Od intelektualca se  očekuje da bude moralni putokaz, a ne da bude puki ekspert za svoju oblast.  

Posjedovao je zapaženo iskustvo u izdavačkoj djelatnosti, gdje je obavljao sledeće uloge: predsjednik komisije za izdavačku djelatnost Univerziteta  Crne Gore, član redakcije časopisa Sociologije, kao i njene prve međunarodne  redakcije u Beogradu, gdje je izabran za člana izdavačkog savjeta časopisa;  glavni i odgovorni urednik Zbornika radova nastavnika i saradnika Filozofskog  fakulteta i urednik u časopisu Luča za filozofiju i sociologiju. Učestvovao je i  organizovao mnoge domaće i međunarodne naučne skupove, sa kojih je u  publikovan veliki broj naučnih radova. Takođe je učestvovao u naučnoistraživačkim projektima domaćeg i međunarodnog karaktera.  

U okviru organizacione djelatnosti sociologije bio je potpredsjednik Udruženja sociologa Jugoslavije, i član predsjedništva sociologije za Srbiju i Crnu Goru, kao i predsjednik Društva sociologa Crne Gore. U okviru rukovodno-stručne djelatnosti bio je prodekan za nauku Filozofskog fakulteta, predsjednik Odsjeka za sociologiju, član Senata Univerziteta Crne Gore.

Bio je omiljen i poštovan među studentima, a o tome govori značajan broj  diplomskih i magistarskih radova u kojima je biran za mentora. 

Objavljeno je oko 150 njegovih studija, članaka, recenzija, prikaze u domaćoj i stranoj periodici i zbornicima, kao i sljedeće knjige: Suočavanja (1988); Kultura potreba (1989) i drugo dopunjeno (1991); Preživljavanje politike (1995); Raspad vrijednosti (1999); Političke kontroverze (1999); Život kulture (2009); Sociologija i sport (2009); Izazovi kulture (2010); Prirodnost sela (2010). 121 In memoriam – Ratko R. Božović (Lj. Vujadinović), Sociološka luča X/2 2016. Objavio je i koautorstvu Svijet sporta (2001).

 

Izvor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.