Počasni doktorat 2019: Miroslav Lajčak, političar i diplomata Republike Slovačke




Počasni doktorat 2019: Miroslav Lajčak, političar i diplomata Republike Slovačke

Miroslav Lajčak (1963, Slovačka) je slovački političar i diplomata, kojem je Univerzitet Crne Gore dodijelio visoko akademsko zvanje - počasni doktorat, 2019. godine.

Univerzitet ga je odlikovao zbog promovisanja vrijednosti demokratskih procesa i multikulturne tolerancije, te  izuzetnog doprinosa na polju razvoja međunarodnih odnosa, prava i diplomatije, jačanja crnogorsko-slovačkih odnosa i povezivanja univerzitetskih institucija. 

Univerzitet Crne Gore je na 56. sjednici V saziva Senata podržao prijedlog Vijeća Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore da se u skladu sa Pravilnikom o dodijeli počasnih titula i drugih priznanja na Univerzitetu Crne Gore, počasni doktorat dodijeli Miroslavu Lajčaku, koji je 2006. godine imenovan izaslanikom Evropske unije za sprovođenje referenduma o nezavisnosti Crne Gore.

Lajčak je svoj profesionalni život posvetio diplomatskoj službi, predstavljajući Republiku Slovačku i međunarodnu zajednicu na dužnostima u Briselu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U vanjsku službu tadašnje Čehoslovačke stupio je 1988. godine i bio je u Moskvi od 1991. do 1993. godine, prvo kao pomoćnik ambasadora Čehoslovačke, a od 1993, a nakon  mirnog raskola Čehoslovačke, na istom mjestu u novoformiranoj Slovačkoj ambasadi.

Po povratku u Slovačku 1993. g. Lajčak je odigrao vitalnu ulogu u transformaciji svoje mlade zemlje. Aktivno je pomagao u izgradnji i oblikovanju slovačke državne službe vanjskih poslova kao direktor Kabineta ministra vanjskih poslova novoosnovanog Ministarstva vanjskih poslova Slovačke.

Godine 1994, u svojoj 31. godini, Lajčak je imenovan za slovačkog ambasadora u Japanu, čime je postao najmlađi šef diplomatske misije Slovačke, kao i najmlađi strani ambasador u Japanu. Od 1999. do 2001. g. Lajčak je bio izvršni pomoćnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Balkan Eduarda Kukana.

Nakon što je bio ambasador Slovačke u Saveznoj Republici Jugoslaviji od 2001. do 2005. Lajčak je bio politički direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke od 2005. do 2007. godine.

Bio je ključna ličnost u posredovanju u postkonfliktnim krizama na Zapadnom Balkanu, pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine u ime visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku i bezbjednosnu politiku Havijera Solane.

Godine 2007. imenovan je za visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Tokom njegovog mandata, Bosna i Hercegovina je potpisala značajan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Od 2009. do jula 2010. g. Lajčák je bio ministar vanjskih poslova Republike Slovačke.

Od 2010. do 2012. g. Lajčak je pomogao u oblikovanju novoformirane diplomatske službe Evropske unije, Evropske službe za vanjske poslove, kao njen generalni direktor za Evropu i centralnu Aziju. Osim toga, bio je i glavni pregovarač EU za sporazume o pridruživanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i predstavnik EU za "5+2 razgovore" o procesu pridnjestrovskog rješenja.

Lajčak je diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose i diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenski u Bratislavi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.