Počasni doktorat 2011: Darinka Matić - Marović




Počasni doktorat 2011: Darinka Matić - Marović

Profesorici Darinki Matić-Marović (1937-2020), čije je ime poznato  gotovo svakom ljubitelju muzike na našim prostorima, Univerzitet Crne Gore je dodijelio prestižni počasni doktorat 2011. godine.  Harizmatičnom ličnošću, fascinantnom energijom kojom je  zračila i osvajala ona je svojom umjetničkom i pedagoškom djelatnošću stekla popularnost koja u oblasti klasične muzike nije svakidašnja i uobičajena.

Bila je u žiži umjetničkih zbivanja, a ne manje značajna je i njena društvena djelatnost jednako u Beogradu i Srbiji kao i u Crnoj Gori i širem regionu. Rođena u Herceg Novom, školovala se u Kotoru i Beogradu, najveći dio svog radnog vijeka provela je kao profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu (1971–2005), dugogodišnji rukovodilac hora i orkestra ove institucije. U nekoliko mandata bila je prodekan (1979–1983) i dekan ovog Fakulteta (1983–89), i prva žena rektor Univerziteta umjetnosti u Beogradu (1989–1998).

U muzičkoj pedagogiji, kao dugogodišnji profesor na nekoliko visokoškolskih institucija (Beograd, Cetinje, Banja Luka…), sa kojima i danas intenzivno sarađuje, Darinka Matić-Marović je ostvarila izuzetne rezultate, jer njeni studenti danas djeluju kao pedagozi u svim muzičkim centrima regiona, u osnovnim, srednjim i visokim školama, i kao dirigenti značajnih ansambala.

Prenoseći studentima ogromno znanje, izgrađujući nihov profesionalni odnos prema poslu, ali i etičnost i visoke humane ideale, Darinka Matić-Marović je bitno doprinijela opštem razvoju profesionalnih standarda u muzičkoj pedagogiji, a svojim umjetničkim djelovanjem i vrhnskim dometima ostavila trag koji na najbolji način promoviše univerzalne vrijednosti muzičke umjetnosti i odavno predstavlja uzor mlađim generacijama.

Kao dirigent i umjetnički rukovodilac proslavljenih horova Collegium musicum i Obilić (AKUD-a Branko Krsmanović) Darinka Matić-Marović je širom svijeta, na najprestižnijim horskim takmičenjima i u najvećim koncertnim dvoranama postigla umjetničke uspjehe koje je teško pobrojiti. Osvajala je sa svojim ansamblima prve, apsolutno prve i specijalne nagrade, a nerijetko je bila izdvajana i za priznanje „najbolji dirigent“.

Gotovo je nemoguće pobrojati sve umjetničke, stručne i društvene nagrade i priznanja Darinke Matić-Marović. Izdvojićemo samo najznačajnije. Dobitnica je: Ordena rada sa srebrnim vijencem, Trinaestojulske nagrade, Sedmojulske nagrade, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade Beograda, Zlatnog beočuga za životno djelo...

Naporedo sa svojim izuzetnim angažmanom u sredini u kojoj stalno živi, Darinka Matić-Marović je kao dirigent i pedagog veliki dio svoje energije i svog umijeća posvećivala Crnoj Gori.

Uz Manju Radulović-Vulić, kao član Matične komisije za osnivanje Muzičke akademije, zajedno sa kolegama Dušanom Trbojevićem i Tomom Proševim, svojim autoritetom umjetnika i tadašnjeg dekana FMU, i velikom željom da pomogne svom zavičaju, Darinka Matić-Marović je dala ogroman doprinos osnivanju Muzičke akademije u Titogradu 1980. godine.

Na ovoj instituciji je angažovana punih trideset godina, kao profesor Horskog dirigovanja i profesor Dirigovanja na osnovnim studijama a od prije nekoliko godina i kao profesor ovih predmeta na specijalističkim i magistarskim studijama.

Pored pedagoškog djelovanja, njeno višedecenijsko, kontinuirano prisustvo u koncertnom životu predstavlja dragocjenost i posebno poglavlje ukupne crnogorske muzike.

U nekoliko proteklih decenija Darinka Matić-Marović je dala ključni doprinos svim značajnim muzičkim projektima u Crnoj Gori: Vodila je simfonijski orkestar RTV Crne Gore na Danima kulture Crne Gore u Rusiji, Ženski hor i kamerni ansambl Muzičke akademije na festivalima Dani muzike u Herceg Novom i BEMUS Beogradu.

 Sa njoj svojstvenim odnosom i posebnim uspjehom je vodila i međunarodne ljetnje horske škole u Kotoru kao i ljetnje škole za gudače u Baru i Kotoru koje su organizovane u saradnji sa Muzičkom akademijom i festivalima Kotor art i Barski ljetopis.

Decenijama je Darinka MatićMarović sa posebnom posvećenošću promovisala crnogorsku muziku. Snimala je i izvodila djela naših autora širom regiona, a njhove kompozicije sastavni su dio programa ansambala koje vodi na brojnim turnejama širom svijeta.

Njen doprinos osnivanju naših najznačajnijih institucija, Muzičke akademije i Muzičkog centra Crne Gore, njeno dugogodišnje pedagoško djelovanje na Muzičkoj akademiji, učešće u najsloženijim koncertnim projektima kao i njeno posebno angažovanje na promociji crnogorske muzike svjedoče ne samo o izuzetnom umjetniku i pedagogu već i o ličnosti visoke etike koja je duboko vezana i odana svom zavičaju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.